Президентът на Северна Македония ще приеме представители на ОМО "Илинден"

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски ще проведе среща с представители на нерегистрираната в България организация ОМО „Илинден Пирин” по тяхно искане. Целта на посещението и темите на разговорите засега не са известни, съобщава МИА.

Искането за среща е изпратено до кабинета на президента, на което е даден положителен отговор, но датата на срещата все още не е уточнена.

В писмо до Пендаровски ОМО „Илинден - Пирин” и ОМО „Илинден” припомнят срещата на българския президент Румен Радев с представители на няколко сдружения на македонските българи и една политическа партия, които са регистрирани официално в РСМ. В писмото си македонците от България пишат, че следят много внимателно ситуацията и усилията на Македония за членство в ЕС и подкрепят безрезервно „желанието на етническите си братя от Македония за достойно място сред народите на демократична Европа”.

„Тази наша позиция не се приема от властите в Република България, където ние нямаме никаква възможност за развитие и представителство. Властите в България демонстрират ефикасна комуникация със самоопределящите се като етнически българи в РСМ, което за нас е достойно и е пример, но за нас е неразбираемо отношението към самите нас. Според нас принципът на реципрочност ще бъде добър знак за равноправност между българския и македонския народ", се казва в писмото. Двете организации допълват, че искат среща със Стево Пендаровски, на която "да споделят общите цели и усилията, които са в интерес на македонския и българския народ".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа