Президентът на Франция Еманюел Макрон: България е изпълнила критериите за Шенген (ОБЗОР)

Борисов благодари за подкрепата на Париж за влизането ни в чакалнята на еврозоната

ВАРНА. От кореспондента на "Труд"

„Трябва да сложим край на разделението Изток-Запад в рамките на ЕС, да махнем това лицемерие.” Това заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата си с премиера Бойко Борисов в “Евксиноград”. “Искам България да бъде пълноправен член в Европа на отбраната. От 4 г. страната ви е изпълнила критериите за Шенген и ще участва във вземането на решения за промяна на правилата в това пространство, защото е външна граница на ЕС и направи своя избор да е членка за пример”, похвали ни френският президент и топло се обърна към домакина: “Благодаря ти, скъпи Бойко, приятелю.”

България и Франция ще засилят сътрудничеството си в сферата на промишлеността чрез партньорства, които ще открият много нови работни места. “Предстоят двустранни срещи в Париж между министрите на икономиката и отбраната и очакваме конкретни договори в идните седмици”, заяви Макрон. Той бе категоричен, че Франция ще подкрепи България за влизане в приемната на еврозоната и за влизане в Шенген до края на тази година.

“Хубавото на нашето приятелство е, че и критични теми обсъждаме честно и откровено”, отговори Борисов и благодари на Макрон за подкрепата. България ще отвърне, като приеме проекта на френския президент за ревизия на евродирективата за командировъчните на работници от ЕС, чиято цел е да пребори социалния дъмпинг. От темата обаче отпадат проектоизискванията за превозвачите, дебело подчертаха и Борисов, и Макрон.

Нови правила за транспортните фирми ще се пишат след дълъг и обстоен диалог, докато директивата за командировките трябва да е готова до края на тази година, преди България да поеме председателството на ЕС. “Всички сме съгласни, че има проблем. Ще го решаваме заедно. Не може чужди работници да живеят скотски в развитите страни. Но трябва да се върнем една стъпка назад и да видим как по-бедните бивши соцстрани по-бързо да повишат доходите и стандарта си, за да няма трудова миграция. Затова ще водим паралелни разговори за кохезионната политика и за перспективата пред Западните Балкани. С разум и толерантност ще постигнем един по-добър ЕС”, подчерта Борисов и благодари на президента Румен Радев за единомислието по всички теми.

Президентът Румен Радев:

Нужни са промени за правата на работниците

Темата за промени в директивата за командироване на работници от ЕС не бе подмината при разговорите между президентите на България и Франция. „България е против измамите със социални осигуровки и затова е нужно силно сътрудничество между социалните служби на страните членки. Нужни са и нормативни промени, които да пазят правата на работниците”, подчерта президентът Радев. Той обясни, че този въпрос не се изчерпва с премахването на социалния дъмпинг, защото има и данъчен, и корпоративен дъмпинг в ЕС. „Факт е, че работещи в клонове на чужди банки и предприятия от новите членки на съюза получават много по-ниски заплати от колегите си на запад при еднакви обем и качество на труда”, каза Радев.

Позицията на българския президент видимо се хареса на президента Макрон, който е баща на идеята за борба със социалния дъмпинг. Той не спести от Варна острата си критика към Полша, чийто премиер отхвърли плана му. Полша не е страната, която очертава накъде ще се развива Европа. Тя върви срещу европейските интереси, ползва структурните фондове на ЕС, но нарушава основните принципи на съюза. Не мисля обаче, че полската позиция застрашава този проект, категоричен бе Макрон.

Коментари

Задължително поле