Президентът Петър Стоянов бил огорчен от десните партии

петър стоянов

Политическите сметки днес взимат връх. Това прави живота на политиците по-лесен, но на избирателите – доста по-скучен – те започват да гледат на изборите с много по-малко въодушевление, заяви президентът на България от 1997 до 2002 година Петър Стоянов пред БНР.

На 8 септември в Централния военен клуб ще бъде представена неговата книга "Президентът Петър Стоянов - Преговор на историята". Тя излиза по повод 20-годишнината от избирането на Стоянов за държавен глава. Сборникът съдържа статии, речи, интервюта, коментари, размисли за българската демокрация.

"В известен смисъл дължим това на историята, да възкресим страниците от миналото отпреди 20 години", сподели той и подчерта, че книгата няма специално послание, но е сигурен, че тя ще събере много участници в събитията оттогава.

"Не споделям масовото днешно недоволство от ситуацията, в която се намираме, особено хората от моето поколение, които бяха неподготвени за този преход и не успяха да се адаптират, особено българските пенсионери. Но перспективите, които се отвориха пред България според мен са уникални", разказва той.

За Петър Стоянов солидарността продължава да бъде ключова дума в ЕС. Запитан дали сме сами в кризата с бежанците, той подчерта, че не споделя това становище, но изтъкна:

"Няма как да бъдем мост между ЕС и Турция. Ние вече сме ЕС. За десет години трябваше това да проумеем."

Безпокоят ме крайните нагласи срещу бежанците, които се инспирират в българското обществено мнение, страхувам се за моралното здраве на българското общество, каза още Петър Стоянов.

"Въпреки, че политически и икономически светът все повече се уеднаквява, културните, менталните, цивилизационните разлики се преодоляват най-трудно. Върху това си струва да се замислим", каза Стоянов.

Според него президентските избори дават основание за широк политически дебат, но днес този дебат не е налице.

"Първият прочит е, че партиите печелят, защото си спестяват по-дълга кампания, но за българското общество това не е добре", обясни той.

"Партиите вдясно трябваше да дадат добър пример, но не се получи", коментира Стоянов, "Не мога да скрия огорчението си от мъчителността, от протяжността, от тягостността на този процес, който протича вдясно."

Коментари

Задължително поле