На 26 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ уволни Стойчо Стоев след 0:0 със „Славия“

Политическата коректност развали и „Междузвездни войни” Фенове готвят бойкот на новия филм

Минималната заплата в САЩ вече не е от значение Едва 0,3% от 156-те милиона работници получават такова възнаграждение

Гърция готви есенни оферти за туристите

Иран поиска от Запада разрешение да изнася 700 000 барела петрол на ден

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки Липата ни е най-ароматна в света, изкупуват я по 5 лева килото

Голям пожар е избухнал край Харманли, горят 1000 декара гори

Падат ограничения за трансплантации в чужбина Навременното лечение на деца - приоритет

САЩ и Япония с търговска сделка от Г-7 Доналд Тръмп записа важна победа

Откриха труп на мъж във Враца

Морето по-евтино и топло през септември

Русия разработва броня за сателити

Арестуваха двама души за подпалването на четири пожара в Гърция

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 26 август 2019

Президентът Петър Стоянов бил огорчен от десните партии

петър стоянов

Политическите сметки днес взимат връх. Това прави живота на политиците по-лесен, но на избирателите – доста по-скучен – те започват да гледат на изборите с много по-малко въодушевление, заяви президентът на България от 1997 до 2002 година Петър Стоянов пред БНР.

На 8 септември в Централния военен клуб ще бъде представена неговата книга „Президентът Петър Стоянов – Преговор на историята“. Тя излиза по повод 20-годишнината от избирането на Стоянов за държавен глава. Сборникът съдържа статии, речи, интервюта, коментари, размисли за българската демокрация.

„В известен смисъл дължим това на историята, да възкресим страниците от миналото отпреди 20 години“, сподели той и подчерта, че книгата няма специално послание, но е сигурен, че тя ще събере много участници в събитията оттогава.

„Не споделям масовото днешно недоволство от ситуацията, в която се намираме, особено хората от моето поколение, които бяха неподготвени за този преход и не успяха да се адаптират, особено българските пенсионери. Но перспективите, които се отвориха пред България според мен са уникални“, разказва той.

За Петър Стоянов солидарността продължава да бъде ключова дума в ЕС. Запитан дали сме сами в кризата с бежанците, той подчерта, че не споделя това становище, но изтъкна:

„Няма как да бъдем мост между ЕС и Турция. Ние вече сме ЕС. За десет години трябваше това да проумеем.“

Безпокоят ме крайните нагласи срещу бежанците, които се инспирират в българското обществено мнение, страхувам се за моралното здраве на българското общество, каза още Петър Стоянов.

„Въпреки, че политически и икономически светът все повече се уеднаквява, културните, менталните, цивилизационните разлики се преодоляват най-трудно. Върху това си струва да се замислим“, каза Стоянов.

Според него президентските избори дават основание за широк политически дебат, но днес този дебат не е налице.

„Първият прочит е, че партиите печелят, защото си спестяват по-дълга кампания, но за българското общество това не е добре“, обясни той.

„Партиите вдясно трябваше да дадат добър пример, но не се получи“, коментира Стоянов, „Не мога да скрия огорчението си от мъчителността, от протяжността, от тягостността на този процес, който протича вдясно.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Но на фона на сегашното нищо е направо успешен президент.

  2. Да за разлика от сегашната карикатура бе цвете но не ми харесва упрека към нас относно бежанците.Марш на коневръза говньо.

  3. Няма какво да цитирате коня, дет постави под въпрос кирилицата, чийто баща вика полицията да бие селяните желаещи да си останат в кооперация, заради чиято дивотия в еп замразиха членството на партията му, за когото лобираха уродливите германци и не на последно място, който живее в женева.

  4. Я го махайте този „кон“, че той и колкото един кон доблест и патриотизъм няма!!!! Един от най-вредните президенти на България!!!!

  5. Много тъп, много алчен и много мръсник. Ето това е големият демократ П. Стояноф-лекето

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.