Президентът препъна промените в приватизацията (обзор)

ГЕРБ пишат поправки в текстовете

Управляващите подкрепиха възраженията

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане промените в закона за приватизация. Те съкращават срока за ангажиментите на купувача от 10 на 5 години и имат ретроактивно действие. Според Радев текстовете, приети от НС са в ущърб на държавата и обществото.

“Ще се облагодетелстват и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за период след първите 5 години”, посочва в мотивите за ветото държавният глава.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави позицията на държавният глава Румен Радев и поясни, че съпартийците й са гласували против закона.

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група да изработи и внесе нова поправка, чиято цел да премахне съмненията за лобизъм в полза на една или друга страна.

“Заради спекулациите, че ГЕРБ са приели лобистки текстове ние разработихме поправки на закона, но внасянето им се обезмисли с ветото на държавния глава”, обясни на извънредна пресконференция в НС председателят на ПГ на управляващата партия Цветан Цветанов.

“ГЕРБ ще подкрепи президента Румен Радев”, заяви Цветанов. Той беше категоричен, че ГЕРБ никога не е прокарвал закони, които обслужват определени икономически кръгове или бизнесмени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България