Президентът призова студентите към непримиримост с беззаконието

"Студентите навсякъде по света са призвани да бъдат съвестта на нациите. Затова бъдете непримирими, възмущавайте се от несправедливостта и беззаконието, от подмяната, от шайките, от липсата на прозрачност, отчетност и отговорност. Бъдете непримирими, когато срещнете агресивното невежество, не се оставяйте да ви заблуждават и манипулират, винаги бъдете безкомпромисни, когато ограбват вашето бъдеще и бъдещето на България" - с този призив се обърна към студентите от Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" президентът Румен Радев в понеделник, когато бе открита новата академична година. 1 141 първокурсници положиха клетва и прекрачиха за първи път прага на ВУЗ-а.

Държавният глава бе гост на тържеството и сподели с бъдещите висшисти, че като президент би желал да види "най-сетне успешно извървяна дълбока трансформация на нашето образование, която да го превърне от система за преподаване наизустяване и възпроизвеждане на готови знания в система, която да произвежда личности, натрупали активни знания, умения и компетенции да се справят с предизвикателствата на съвременния свят". Любовта към знанието е вплетена в българските гени и образованите винаги е било гаранция за успеха на нацията, но дали така е днес, попита риторично президентът. "Живеем във времена на опростяване на отношенията между хората, на езика, ако щете на мислите.

Времена, в които фактите се подменят с фалшиви новини, в които скоростта на информацията взема превес над съдържанието, а образът побеждава често смисъла. Моралът все по-малко е гаранция за успех в нашето общество, а знанието рядко отваря врати. Затова ние заедно трябва да водим тази битка да поставим моралът и нашето образование като основа на нашите ценности", настоя президентът в обръщението си към студентите. По думите му, всяко поколение е призвано да прави промяна и да я завещава. Преди 50 г. през 1968 г. студентите окупираха улиците на редица европейски градове, за да покажат че идва нов свят, в които ще властват демократичните ценности, а днес свободата е правото да заявиш, че първа ценност е да уважаваш правото на мнение на другия.

Президентът Радев, настави студентите, че "Университетът не е само пространство на знанието, университетът е пространство на свободата. Затова бъдете свободни в мислите и делата си. Това е вашата битка за България".

Радев благодари на ръководството на университета с ректор проф.Георги Колев, на ръководството на общината и кмета Любомир Христов, на настоятелството, на родителите, на хилядите възпитаници за усилията да изградят и запазят ВУЗ-а, като решаващ фактор за социално-икономическото и духовно развитие на Североизточна България. Той посети специализираната лаборатория „Интерактивна система за сигурност“, специализирания кабинет „Ситуационен център за управление на кризи“ и кабинета „Програмиране и управление на промишлени микроконтролери“.

В Шумен държавният глава гостува и в кметството, и обеща да съдейства на градоначалника Христов паметник "Създатели на българската държава", издигнат над града за 1300-та години България, да придобие национален статут. Президентът Радев взе отношение и по темата с възраждане на военното училище в града, което сега е факултет към военния университет във Велико Търново: "Трябва да се възстанови системата на висшите военни училища. Само тогава те ще имат нужната самостоятелностт и необходимата свобода да вземат бързи ефективни и ефикасни решения и да работят по-тясно с местната власт".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България