Президентът Радев: Интегрирането на България във водещите европейски отбранителни проекти е най-важно

Снимка: Пламен Стоименов

Европейският съюз демонстрира все по-голяма решителност да поеме отговорност за собствената си сигурност. Само преди няколко дни Европейската комисия прие решение за стартиране на Европейски фонд за отбрана, който може да се превърне в двигател на развитието на отбранителната индустрия в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на Национална конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“. Форумът се провежда под патронажа на българския държавен глава и е първият, посветен на създаването на Европейския фонд за отбрана. Очаква се Фондът да подпомага и координира цялата политика по изследване, развой и развитие на информационните и космически технологии, производството и аквизициите на отбранителна продукция, с акцент върху малките и средни предприятия.

Липсата на коопериране между страните-членки в областта на отбраната носи годишнизагуби на ЕС до 100 млрд. евро. Около 80 % от аквизицията и над 90 % от изследванията и развоя се извършват на национална база, подчерта в изказването си президентът. Фрагментираният подход на ЕС към развоя и придобиването на основни бойни системи води също до финансови загуби, посочи още държавният глава и подчерта, че в резултат на този фрагментиран подход основните бойни системи в ЕС наброяват 178 типа, докато в САЩ те са само 30. В ЕС има 17 основни типа бойни танкове, в САЩ - само един тип. „Създавайки този фонд ЕС поема по нов път – път на интеграция и оптимизация, водещи до по-голяма конкурентоспособност и ефективност“, категоричен беше Румен Радев.

Провеждането на тази конференция в България не е случайно, подчерта още президентът и припомни традициите и постигнатите успехи на страната ни в научните изследвания в областта на отбранителната индустрия и космоса. България е третата държава, изпратила храни в космоса, шестата държава със свой космонавт, осемнадесетата, която разполага със свой спътник.

Държавният глава призова също така да бъде използван потенциалът на високообразованите български специалисти, който да бъде вложен в отново отчитащата успехи национална отбранителна индустрия, както и в позитивната тенденция на развитие в сектора на информационните технологии в България.

Президентът Радев благодари на европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска за участието и във форума, който дава възможност на българските научно-изследователски организации и на отбранителната ни индустрия да се запознаят с възможностите за коопериране с Европейския фонд за отбрана, както и на представителите на Фонда да се запознаят с потенциала на българската наука и българската отбранителна индустрия. „Най-важната цел пред нас е да интегрираме България във водещите европейски проекти в областта на сигурността и отбраната“, подчерта още в изказването си на форума държавният глава.

По покана на президента Румен Радев специално участие в конференцията взеха Елжбета Биенковска, европейски комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия, Хорхе Домек, изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана (ЕАО), заместник министър-председателят Томислав Дончев, както и десетки учени и предприемачи в сферата на информационните технологии, отбраната и изследванията на космоса.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика