Президентът Радев се ангажирал "да съдейства за ускоряване на диалога между МОН и бизнеса"

„Качественото професионално образование, което отговаря на очакванията на бизнеса, е най-доброто средство за справяне с липсата на подготвени кадри в България“. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), цитиран от своята пресслужба. Срещата беше при закрити врата и без брифинг на държавния глава.

Президентът Радев се ангажирал да съдейства за ускоряване на диалога между Министерството на образованието и бизнеса в търсенето на добрите практики, които да бъдат съобразени с особеностите на нашия пазар на труда.

Представителите на бизнеса запознали държавния глава с приоритетите на Асоциацията за 2017 г. и потърсиха подкрепа за намаляване на административната тежест за бизнеса, както и за справяне с липсата на достатъчно квалифицирани и неквалифицирани кадри. Според Васил Велев от АИКБ трудностите, които създава недостигът на човешки ресурси, измества като проблем за бизнеса дори корупцията. „Вече не говорим за безработица, а за липса на хора на пазара на труда“, е уточнил Велев.

Президентът Радев подчертал стремежа на страната ни да активизира връзките с българските общности в чужбина и открои възможността за стимулиране на сънародниците ни в Молдова и Украйна, които да изберат България за своята професионална реализация.

В срещата участваха Васил Велев и Румен Радев от АИКБ, Сашо Дончев и Божидар Данев от БСК, Цветан Симеонов и Георги Стоев от БТТП и Евгений Иванов и Румяна Георгиева от КРИБ.

Коментари

Задължително поле