Президентът Румен Радев: Най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си пред Отечеството

Славата на героичния кървав български април от 1876 г. отново ни събира. Припомняме си решителните исторически събития, преправили пътя на българския народ към свободата. Вдигаме с гордост чела, защото знаем, че нашите предци скъсаха оковите на робството и заложиха живота си в името на нас-техните наследници. Защото знаем, че заплатиха за честа и достойнството си с невиждани клади и купища бели кости.

Това заяви президентът Румен Радев по време на честванията на 145-та годишнина от Априлското въстание в град Бяла черква, но отказа да коментира настоящите политически събития и сформирането на служебен кабинет, за който във вторник се очаква да издаде Указ.

По време на тържествата в Бяла черква бе отслужена панихида за загиналите въстаници, а клубовете "Традиция" представиха възстановка на събитията от преди 145 години.

В 21.00 часа на площад „11-и май“ държавният глава прие почетния строй.

"На днешният ден, важен не само за Бяла черка, но и за цяла България, отдаваме почит на героите, благодарение на които днес е жива България", заяви в словото си Румен Радев. 

Президентът поздрави местните жители с 45-годишнината от обявяването на Бяла черква за град. 
"Заслужено признание за един от символите на родното Възраждане. Защото още в онези години, Бяла черква се очертава като гнездо на материален, духовен и културен подем, на революционна борба. Първо издига снага църквата, след нея отварят врати читалището и училището. Още е жив споменът в родовата памет за даскал Драгия Ненов, който грижливо приписва думите на монаха Паисий и дава живот на неговото дело, събудило българите от апатията на робството. Именно вярата и знанието, духовността и посвещението дават кураж на българите да поемат правото си да живеят в своя собствена свободна държава. Затова Бяла черква не случайно е в първите редици на бунта", подчерта държавният глава. 

Той припомни, че 101 въстаници, водени от Бачо Киро, издигат храбро байрака на въстаноието и влизат във вечността на историческото базсмъртие.

"Свободна и независима Бългалгария бе опованието на тези поборници, поели към осъзнатата саможертва. Именно тази вяра дава и тяхната сила, но въстанието не е отчаян вик, а манифест на цял един народ, избрал пътя на достойните. Нека подвигът на априлци от 1876 г. ни напомня, че най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си пред Отечеството. Да живее България!", каза в заключение президентът Румен Радев.

Честванията завършиха с празнични илюминации. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони