През септември започват срещи с родителите в ромските махали в Сливенска област

В края на септември в Сливенска област започват срещи в ромските квартали и махали с родителите на децата, които подлежат на обхват в детските градини и училищата. Инициативата е на областната управа в Сливен.

В срещите ще участват представители на организации, свързани с интеграцията на ромите, адвокати, лекари, просветни дейци и институции, свързани с грижата за децата. Ще бъде представени кратки филми на здравна тема или такива, свързани с образованието. Ще има беседи с родителите, ще бъдат разяснявани правата на децата, както и санкциите, които са предвидени, за тяхното нарушаване. Специално внимание ще бъде отделено на риска от ранния полов живот и ранните раждания. На въпросите на родителите ще отговарят лекари, адвокати, активисти на организациите, свързани с ромската интеграция, просветни дейци и представители на различни институции.

Срещите ще продължат до средата на октомври. Графикът за посещенията на екипите бе определен на среща при зам.-областния управител Димитринка Петкова. Инициативата на областната администрация е по повод правителственото решение за създаването на Механизъм за обхващане и задържане на децата в образователната система. Срещите с родителите ще са в подкрепа на сформираните от РУО и училищата екипи, които съгласно механизма ще посетят на място домовете на семействата с деца, подлежащи на обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование