„Прекрасни дни“ от Вим Вендерс тръгна премиерно по кината

Кадър от „Прекрасни дни“

Необикновен разказ за чистач на тоалетни в Япония

„Прекрасни дни“ от  Вим Вендерс тръгна премиерно по кината

Филмът "Криле на желанието" му носи световна слава

Най-новият филм, 85-и подред в богатата филмография на Вим Вендерс - „Прекрасни дни“ тръгна премиерно по кината в цялата страна. След премиерната му прожекция в Кан, филмът бе номиниран за "Златна палма" и  за „Оскар“ за международен филм, а бе удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи с приза за най-добър актьор.

Вим Вендерс е един от най-известните режисьори.

Филмовият разказ проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика. Хираяма води прост и подреден живот, който го удовлетворява. В подреденото му ежедневие има място и за страстта му към музиката и книгите. Поредица от неочаквани срещи постепенно разкриват подробности от миналото му. Историята е трогателно и поетично размишление върху възможността да бъде откривана красотата в обикновеното ежедневие.

Вим Вендерс е един от най-известните режисьори, освен това той е фотограф, писател, филмов продуцент и преподавател по филмово изкуство във Висшето училище по изобразителни изкуства в Хамбург. През 1984 г. получава четири награди на фестивала в Кан за филма си "Париж, щата Тексас", сред които „Златна палма“ и наградата БАФТА за най-добър режисьор.

"Париж, щата Тексас" е прелюдия към големия успех, който спохожда режисьора през 1987 г., когато филмът "Криле на желанието" (1987 г.) му носи наградата за режисура на фестивала в Кан и се превръща в такъв хит, че му правят римейк в Холивуд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино