Премиера на операта „Котката“ в София

Плакатът на постановката

Режисьор е музикалната новаторка Вера Немирова

Постановката разказва история за котка и примадона в Русе

] Вера Немирова – режисьор и автор на либретото.
Вера Немирова – режисьор и автор на либретото.

Българската премиера на семейната опера “Котката” е в Софийската опера и балет на 23 и 24 март. Написана от Масимилиано Матезич по поръчка на Щатсопер Хамбург, тя разказва трогателна история, свързана с операта в град Русе. Става въпрос за осиновеното коте Иванка, която постепенно засенчва примадоната на операта. Сцените, представени комично, с любов, радост и динамика, радват малки и големи. Режисьор и автор на либретото е световноизвестната българка Вера Немирова, диригент е Юрий Илинов.

Вера Немирова е сред най-изявените и активни оперни режисьори днес. През 1981 г. загубва баща си оперния режисьор Евгени, когато е само на девет години. Той е един от създателите на Русенската опера и е автор на много трудове за развитието на българския оперен театър. Вера решава да поеме по неговия път и да бъде новатор и реформатор в най-консервативното изкуство.

Немирова постави с голям успех през сезон 2011/ 2012 година в Софийската опера и балет операта “Любовен еликсир” от Гаетано Доницети. Дядото на Немирова е известеният писател Добри Немиров (1882- 1945 г. ), член на СБП и негов председател от 1937 до 1940 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура