Премиерът Бойко Борисов в Мостар: ЕС иска просперитет и мир на Балканите

Министър-председателят призова лидерите на региона да проявят разум и да устоят на провокациите

“През последните години наблюдаваме как икономиката и инвестициите вървят нагоре. ЕС иска мир и просперитет на Балканите.” Това каза премиерът Бойко Борисов в Мостар, където откри 21-ото издание на Международния икономически панаир. Във форума участват и политически лидери от държавите от Западните Балкани.

Борисов се срещна със сръбския президент Александър Вучич. Двамата обсъдиха ситуацията в региона и развитието на инфраструктурните проекти, които осигуряват свързаност между Западните Балкани и останалата част от Европа. На пресконференция след срещата министър-председателят посочи, че провокациите и конфликтите в региона тревожат всички. 

“Настроението не е оптимистично, усещането е, че ни предстои нещо лошо”, отбеляза Борисов. Повод за коментара му беше напрежението между Сърбия и Косово, липсата на съгласие по промените в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението около Кипър и Гърция, както и войната в Сирия.

“Обръщам се към целия регион – да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите. За една секунда се руши, 20 години се възстановява. Мостар е хубаво място да се каже това”, посочи Борисов като припомни, че именно този град в Босна и Херцеговина е символ на войната отпреди 20-ина години, която спря развитието на региона. Премиерът призова всички лидери на Балканите да проявят разум и устоят на провокациите.

Борисов каза, че е оптимист за провеждането на Срещата на върха в София за Западните Балкани.

“Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, защото на 17 май трябва да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият елит, сме отговорни за това”, подчерта Борисов.

Среща с Драган Чович

Развиваме проекти с Босна и Херцеговина

“Направим ли инфраструктурата, ще има и просперитет. Другото го пробвахме, не се получи”, посочи премиерът Бойко Борисов след срещата си с Драган Чович, член на Председателството на Босна и Херцеговина и домакин на 21-ия Международен икономически панаир в Мостар.

Борисов  е специален гост на изложението, чиято цел е да засили икономическото развитие чрез среща на бизнеса от региона със световни компании.

“В тази толкова важна изборна година за Босна и Херцеговина по всякакъв начин ще се опитаме да помагаме за единството на държавата”, коментира министър-председателят.

Двамата обсъдиха двустранните отношения, евроатлантическата перспектива на страните от региона и развитието на икономиката и на инфраструктурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика