Премиерът Борисов: Гоце Делчев е български герой, жертвал се за свободата на Македония

Исторически ние сме се били с всички съседи, и те с нас. Резултатът е, че Западните Балкани са най-изостаналите във всяко едно отношение. Значи, по този начин не става. Сега обърнахме страницата и мисля, че всички са значително по-доволни. Това заяви премиерът Бойко Борисов на икономически форум в Пловдив.

Той коментира българо-македонския спор за Гоце Делчев и сравни революционера с Че Гевара.

"Тези дни ролята на Гоце Делчев стана повод за коментари. Това е жалко, защото това е един български герой, жертвал се, заложил всичко за свободата на Македония. По същия начин един Че Гевара, по народност аржентинец, е отишъл да се бие за свободата на Куба, а след това е загинал за трета страна. Вместо тези герои да ни обединяват и да ни правят по-силни, става ябълка на раздора. Това са хора, жертвали се за благото на всички хора в региона", подчерта министър-председателят.

Надявам се съвместната комисия за историята със Северна Македония по най-бързия начин да приеме необходимите заключения, за да може договорът за добросъседство да се спазва и да продължим да ги подкрепяме за НАТО и ЕС, каза Борисов.

Пред представителите на бизнес средите премиерът Борисов изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели. „Изключителна добра данъчна среда. Четири пъти се е вдигнал износа ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса, тези, които правят Брутния вътрешен продукт“, заяви още Бойко Борисов.

Премиерът Борисов припомни пред бизнеса, че правителството продължава да строи и ремонтира пътната инфраструктура страната. „Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът“, посочи още министър-председателят в Пловдив. Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи - пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. Премиерът Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието – двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.

В Пловдив за втора поредна година представители на правителства, бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа обсъждат предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентоспособността у нас и в Югоизточна Европа. Част от темите са свързани с перспективите през Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, демографски и здравни проблеми, пътната карта на България към ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС.

Коментари

Задължително поле