Премиерът Борисов: До няколко години трябва да се вземе решение за въглищната енергетика

Снимка: Архив

До няколко години България трябва да вземе решение за бъдещето на въглищната енергетика в страната. Това заяви днес в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. Съгласно европейска директива, до 2025 г. въглищните централи трябва да бъдат затворени.

Министър-председателят подчерта, че трябва да бъде изготвен много сериозен анализ по какъв начин ще бъдат затваряни въглищните централи. Според него, страната ни има сериозен ресурс от въглища, от които се произвежда близо 60% от електричеството в страната и има достатъчно време да се вземе решение. "Има друго - казваш ще затворя мините, ТЕЦ-овете 2025 година, за това обаче ми трябват половин-един милиард евро, за да ги направя за газ, нещо си, което не искам да е само мое решение. Това е нещо, което касае енергосистемата. 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете, 15-20 000 души работят, това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе. "Марици"-те са тема за поне 5-6 години работа по тях."

В Стара Загора премиерът каза още, че в следващите 4 години в страната ще бъдат реализирани големи инфраструктурни проекти, между които и два газопровода. "Ще има магистрала "Хемус", ще има Ботевград - Мездра,ще има Монтана - Видин, ще има готова "Струма", ще има готова "Европа",от Белград до Бургас да дойдат в Стара Загора да обядват сърбите, да дойдат в залата. Ще има два газопровода, единият ще дойде до Димитровград с втечнен газ от Катар, Израел, другият ще мине малко по-отгоре директно за Сърбия, които се строят много активно, по близо 5 км на денонощие... просто една огромна строителна площадка е България."

Бойко Борисов беше в Стара Загора за да огледа терена, където предстои да бъде изградена многофункционална спортна зала. Вчера правителството отпусна 4,5 млн. лв за изграждането й.

Коментари

Задължително поле