Премиерът Борисов: Искаме да създадем мощна балканска цифрова икономика

Държавите на Балканите трябва заедно да създадем мощна балканска цифрова икономика и да дръпнем напред в следващите години, каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на четвъртото издание на Startup Europe Summit в Интер Експо Център.

Искам да благодаря на премиерите на Сърбия, Черна гора, Македония, че са тук на това събитие. Трябва да поздравим и Мария Габриел за работата, която свърши и на ЕК за парите, които задели за този ресор през следващата година, коментира Борисов.

По думите му младите хора на Балканите години наред са се прославяли с уменията си за хакерски атаки и измами с кредитни карти, но е време потенциалът им да бъде впрегнат в градивно развитие. „Защото техните връстници с много по-малко умения печелят почтено милиони долари или евро“, посочи той.

Неслучайно когато говорим за магистрали, пристанища и жп линии, говорим и за дигитална инфраструктура, подчерта той.

Нека на днешната среща, с панелите, които има да създадем платформата, с която да открием възможности на българските, македонските, черногорските граждани, защото ние не делим държавите на Балканите. Да създадем една мощна балканска цифрова икономика, призова премиерът.

Това е един огромен шанс за кадърните в тази сфера, в която могат да станат богати по чист и законен начин. Даваме им възможнжст да се развият. Тази система, тези стартиращи компании могат да предложат решенията, които да ги направят богати, да подпомогнат икономиката и бита, заяви Бойко Борисов.

Нашето присъствие тук има една цел - да дадем политическа подкрепа на тази тема, коментира той.

Тазгодишната среща на високо равнище за стартиращите предприятия е свързана с Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, чието начало бе поставено по-рано тази година от Европейската комисия.

Сред панелистите са министър-председателите на Сърбия Ана Бърнабич, на бившата югославска република Македония Зоран Заев и на Черна гора Душко Маркович. Участват още вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай, министри и представители на редица други държави от ЕС и региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България