Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Какво е депресия по български?

Премиерът Борисов: Няма национална стратегия за детето! (обзор) Министър-председателят нареди на социалния министър да успокоява всяка сутрин,обед и вечер, че проектът е спрян

Борисов и Петков успокоиха, че стратегията е спряна и повод за протести нямало.

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание. Той определи като лъжи, твърдения на родители, че има приета стратегия, която предвижда деца да се отнемат от родителите им.

Към момента работата по проекта е спряна по разпореждане на министър-председателя.

Борисов възложи на социалния министър всекидневно да казва, че такъв документ няма, заради подготвяните във фейсбук масови протести на родители срещу него. Той изтъкна, че вече е разпоредил да се вземат под внимание всички мнения и категорично да се защитава детето. Затова се изумявал от лъжите, изречени по тази тема.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че се правят спекулации за “деца, отнети от социални работници от семействата против волята на родителите”. Той обаче даде пример, че има деца, които са жертва на сексуално насилие. Имало и такива, които са жертва на насилие в семейството. “Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството”, попита Дончев.

От своя страна, Борисов заключи, че стратегията ще бъде приета, едва когато мине през всичките обсъждания, а целта є била да защити тези деца, които са попаднали в семейства с насилие.

„Протести срещу стратегията вече се състояха в няколко града у нас, националният предстои на 21 май. Снимка: Труд

Затова от социалното министерство очакват родителите да се включат в консултациите за стратегията. Това трябва да стане до края на месеца, когато работата по спорния документ трябва да продължи, се разбра от думите на социалния министър Бисер Петков по повод нарастващото напрежение заради проекта.

Според родители текстовете в него позволяват отнемането на деца, като предвиждат пълна власт от страна на институциите над живота на всяко дете и неговото семейство. От своя страна, основните организатори на протестите във фейсбук срещу документа, заявиха, че имат готовност да предложат свой вариант на стратегията след края на май.

“След края на май, надявам се обстановката да бъде по-нормална, за нормален диалог, а не да бъде истерична, да можем да продължим работата в посока преработка на предложения проект на Национална стратегия на детето”, обясни министър Петков. “Беше предложено до края на май да се направят конкретни предложения, защото в момента повече са лозунгите”, изтъкна той. Според него в публичното пространство има доста спекулации и фалшиви новини, свързани със стратегията. Той добави, че съществуването на актуална стратегия се изисква от Закона за закрила на детето.

 

Бисер Петков:

Няма законодателни промени за отнемане

Няма направени законодателни промени с цел отнемане на деца и никой не е имал намерение да прави такива. Направените изменения в някои закони са с цел предотвратяване на изоставянето на деца. Това заяви Бисер Петков на извънреден брифинг в ресорното министерство, с което изпълни заръката на Борисов да повтаря сутрин, обед и вечер, че стратегия за детето няма.

“Не се дават допълнителни права на социалните работници да се наместват и принудително да отнемат деца от семейства”, категорично отсече Петков. Той уточни, че направените промени целят да се усъвършенстват мерките за превенцията на изоставени деца. Министърът опроверга и обвинението, че със 260 млн. лв. се финансират НПО-та.

Според Агенцията за социално подпомагане 1733 са изоставените деца за 2017 година. Към края на 2018 те са около 1200. Изведени от семействата са общо 731 деца, а около 800 са настанени в социални домове.

 

Адвокат Петър Николов пред “Труд”:

Това е лов за хлапета от бедни семейства

– Какви са основните страхове, свързани с Националната стратегия за детето 2019 – 2030 година?
– Действително одобрена стратегия няма, но има проект на стратегия, който се обсъжда. Основните страхове на гражданите са свързани с липсата на дефиниции и определения на понятия. Не е ясно, например, какво представлява задължителния социален патронаж за деца от 0 до 7 години и кой ще го извършва – социален, държавен служител или НПО. Към плана на стратегията в плана на всяко едно действие и мярка се предвижда участие на НПО, обаче никъде не е обяснено кое ще е това НПО и кой ще участва в него. Този задължителен социален патронаж на мен ми изглежда така сякаш ще се оглеждат всички деца и тези, които са в някакъв риск, защото например, родителите са бедни, ще бъдат взимани. Никъде не става ясно също какво е ранно сексуално образование. Как да се съгласим да има ранно сексуално образование, когато не знаем какво точно включва то и кой ще обучава децата ни.

– Как ще се тълкува “намаляването на броя на децата в пренаселени жилища”?
– Мярката за намаляване на броя на децата в пренаселените жилища също не е ясно как ще се тълкува. Тази редукция значи ли, че ще влезнат социалните служители във всяка къща и ако преценят, че не е достатъчно пространството, ще вземат децата. Ако до сега съда има възможност да контролира тези процеси, с приемането на стратегията, това няма да бъде възможно. Стратегията ще доведе до това хората да имат по-малка възможност да се защитават в съда. И сега Законът за закрила на детето не дава възможност на родителя да участва в съдебния процес, в който му настаняват детето в приемно семейство. Абсурдно е това, защото решението се взима само на база на доклада на социалните. Голяма част от тях изобщо не са верни.

– Съобразена ли е стратегията с българското законодателство?
– Стратегията не е съобразена с българското законодателство, защото според нея децата имат равни права с родителите. Законът в момента е категоричен, че едно дете до 14 години не може да съзнава своите действия и постъпки, затова се представлява или от неговия родител, или от друг законен представител – настойник попечител. Поради тази причина детето до 14 годишна възраст не е наказателно отговорно. Затова те не могат да се женят, нямат избирателни права и др. Тези неща са заложени в Конституцията и в ГПК и в Наказателно-процесуален кодекс. В един момент, обаче, стратегията обяснява как детето е абсолютно равно по права с родителите си. Това е обратно на всички закони и не отговаря на правната реалност. Въвежда се и пълна забрана върху физическото и емоционалното насилие над детето, т.е. ако родителите утре се скарат и детето се разплаче, това е емоционално насилие върху него, същото ще е и ако утре не го пуснат да излезе, защото има двойка, то това също предизвиква душевно страдание.

– Какви инструменти за възпитание ще останат за родителите?
– Според тази стратегия родителите нямат почти никакъв инструмент как да възпитават детето си. Родителят става производител на деца без права. Българинът ще осъзнае колко сериозен е проблемът чак когато стигне до съда. Там родителите ще бъдат изкарвани като насилници, затова че не са позволили нещо на детето си. Стратегията прави родителите безпомощни, защото ги лишава от възможността сами да упражняват правата си. Тази стратегия създава и монопол на НПО-та, защото, за да обслужват едно дете те получават 3000 лв. за социална услуга, а в момента около 500 000 деца попадат в категорията “деца в риск”. Ясно се вижда за какъв пазар става въпрос, който може да генерира милиони от социални услуги. Стратегията е пазар за деца – лов за деца, които са от бедни семейства.

 

Образователният министър Красимир Вълчев:

200 медиатори се борят срещу отпадането от клас

Над 200 медиатори работят срещу отпадането на децата от образователната система. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след заседание на Координационното звено по Механизма за включване на ученици в образователната система.

“Работата по механизма се случва по-добре в малките населени места. По трудно се случват нещата в обособените квартали, които ги наричаме гета, там трябва институциите да работят с целия си капацитет”, коментира Вълчев. “По една от националните програми, един от модулите е за създаване на своеобразен корпус от най-добре подготвени, обучени и платени учители да работят в тези най-проблемни училища”, добави той.

Вълчев добави, че ще се работи ежедневно за това да бъде осигурено присъствието на децата в училище. “Голяма част от проблемните деца присъстват епизодично. Два дни присъстват, два не ходят или обратното, но в крайна сметка не се събира достатъчно време да усвоят знанията”, посочи още образователният министър.

Социалният министър Бисер Петков допълни, че за миналата година са били спрени месечни семейни помощи на 17 хил., заради нередовно посещение на училище.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев:

Основното образование трябва да е задължително

Основното образование трябва да бъде задължително по конституция, както е било в Търновската конституция. Мисля, че в текстът в чл. 53 трябва да бъде редактиран и основното образование да е задължително. Това призова на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев след заседание на Координационното звено по Механизма за включване на ученици в образователната система.

“Механизмът за включване на ученици в образователната система работи”, изтъкна вицепремиерът. Дончев обяви, че три пъти е намалял броят на отпадналите деца от образователната система за тази учебна година.

“Броят на отпадналите е 5200 деца, а за учебната 2017 – 2018 г. броят на отпадналите е 14 058”, допълни той, като уточни, че през учебната 2016 – 2017 г. броят на отпадналите е бил 20 092.

“За последните две години, откакто Механизмът стартира, учители, социални работници, полицаи, общински служители върнаха общо 40 020 деца и ученици, които останаха в образователната система”, заяви той. Тончев уточни, че за учебната 2018 – 2019 г. нови 19 077 хил. деца и ученици са записани за първи път и са върнати в детска градина или клас. 18 255 са останали там и до момента.

 

Организират 30 града на протест

2000 хлапета годишно се извеждат в институции

20 000 деца са настанени в домове.

Недоволни родители, организирани във фейсбук, подготвят нови протести срещу проекта на Стратегията за детето. Това съобщи Христо Лафчиев, организатор на “Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030”. Савина Хаджийска, част от групата в социалната мрежа, определи като “недопустимо” абдикирането на държавата от грижата за детето и семейството. Тя заяви, че имат готовност да направят свой проект на стратегия, който ще предложат след 30 май.

Междувременно първият протест е насрочен за 19 май в София, а вторият, който е обявен за национален и ще се състои на 21 май. Лафчиев заяви, че се надява в него да се включат поне 30 града и над 20-30 хиляди души. По думите му средно около 2000 деца на година се отнемат от родителите от социалните служби у нас.

Той цитира данни, според които 1996 деца са настанени в приемни семейства към 31 март. Други 20 хиляди са настанени в домовете от семеен тип и в старите сиропиталища.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Демек след изборите ще я продължим, за да угодим на джендърпарннерите…

  2. Бибитко редовно лъже лошия матриял в булгария, за да се натяга на началниците си на Запад. А после всички виждат, че е лъгал, но никой не смее да му го каже в суратя и да му държи сметка. За това Радев го критикува за безконтролното управление, а шопарите от свинефермата герб изкараха президента по црън и от гяволите, за да защитават себе си и от страх да не прогледне лошия матриял.

  3. Когато има сериозно посегателство срещу дете, не е ли редно насилникът да се изведе от семейството, а не детето?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.