Премиерът Борисов: Омръзна да чувам "Подкрепяме ви за Шенген" - като ни подкрепяте, приемете ни

България ще влезе в Шенген, но проблемът е, че Шенген вече го няма във вида в който беше. През шенгенската граница между Австрия и Германия вече не може да се преминава без лични документи. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Божурище, където присъства на откриването на логистичен център на голяма мебелна верига. Кoмпaниятa инвecтиpa над 100 милиoнa eвpo в бaзaтa cи в Бългapия и щe бъдaт осигуpeни 300 paбoтни мecтa.

"В разговори с колегите от десните партии в Европа, вече им казвам, че ми омръзна да чувам "Подкрепяме ви за Шенген". Като ни подкрепяте - приемете ни. Холандия ни спира поради една причина - егоистична", коментира той.

"Единствената промяна, след като ни приемат, е, че българите ще преминават границите, без да показват лични документи. България отдавна е в Шенген. Искаме да влезем, не за друго - репутационно", добави Борисов.

"В момента имаме нула проблем с мигрантите на турската граница. Големият проблем е на границата с Гърция - над 150 човека на ден минават. България е пратила 300 човека на гръцката граница, за да я пази от мигрантите", добави Борисов.

Премиерът коментира кратко и протестите на медицинските сестри: "Вчера съм се карал на (здравния) министър Ананиев - къде са 50-те милиона лева, които дадохме за медицинските сестри. Те дори не са 50, а 86 милиона. Нека той да се обяснява".

Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата, добави премиерът по повод откриването на логистичния център.

"Тръгнахме да правим път през Божурище. Имаме много заявки за инвестиции, за милиарди левове, за стотици работници, добре платени. Този път, който планирахме да разширяваме няма да свърши никаква работа. Неслучайно инвеститорите питат за инфраструктората. Това възлиза на 50 млн. лв. Прави се, за да осигурим на хората от Божурище нормален живот", каза Борисов.

„Трябва да направим околовръстен път, който да свърже от двете страни Божурище, обикаляйки града, и да го свържем с магистралата за Сърбия, защото всичко отива на Запад и съответно към западната и източната тангента, „Марица“, „Тракия“, за Азия и морето“, посочи премиерът Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че днес у нас се прави икономика, заводи, хиляди тирове с продукция напускат България, затова и износът ни е най-голям за всички времена. „Само, че трябват пътища“, изтъкна още веднъж министър-председателят Бойко Борисов.

При откриването на най-високото логистично съоръжение в България премиерът бе заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Строителството на логистичната база започна през лятото на 2017 г., когато датската компания обяви, че ще изгради в България четвъртия си в света център, от който ще снабдява магазините си в Бългapия и Pyмъния, ĸaĸтo и Зaпaднитe Бaлĸaни.

Базата включва две високи сгради с общ капацитет за 121 632 палета. Високите тела достигат 16 етажа (42,5 м), което ги прави най-високите складови помещения в България. Парцелът на „Юск Бул“ ЕООД в индустриалната зона е върху площ от 300 дка, а застроената площ е малко над 90 хил. кв. м. Освен високите тела, базата включва и транспортен коридор, приемна зона, зона за интернет търговия, административни сгради.

Коментари

Задължително поле