Премиерът Борисов: Правителството отпуска 105 млн. лева за дълговете на БДЖ

Снимки: Юлиан Тодоров

Правителството отпуска 105 млн. лева, за да погасят дълговете на БДЖ. Това обяви премиерът Бойко Борисов на пролетния бал на КРИБ .

„Днес се разбрахме с Горанов и Московски да дадем 105-106 млн. лв.", каза той. По думите му първо ще се проведат преговори с кредиторите да се занули сметката и да не се плащат лихви. "Пупулизмът е нещо много страшно – всеки в момента казва дайте пари, железниците казват също дайте пари. Но надали българите знаят, че всяка година от данъците ние даваме 250 млн. лв., за да ги има влаковете. Само, че вие возите стоки на тирове. Защото автобусният или автомобилният транспорт ви е по-бърз и по-лесен, но това троши магистралите. Парите са на данъкоплатеца, но всеки казва нека държавата да помогне и затова, ако сложим чератата още 10,15 млрд. лв. ни липсват", каза премиерът.

Той обяви, че до седмица-две страната ни ще подаде документите за чакалнята за Еврозоната, тъй като сме покрили всички критерии, освен един.„Знаете, че плаващият курс е било това, което е искала чакалнята на еврозоната да уравни в държавите-членки, които са приели еврото. Само, че от 22 години живеем в условията на валутен борд, така че полагаме големи усилия и аз съм убеден, че това ще е добре за бизнеса и ще го постигнем“, заяви премиерът.

"Много хора не ви харесват, много хора не ви обичат, то същото важи и за политиците". С тези думи премиерът Бойко Борисов започна речта си пред гостите на годишния бал на КРИБ.

"Близо 3/4 от брутния вътрешен продукт на България се постига благодарение на вашите усилия. И тук въпросът е държавата колко ви помага или колко ви пречи, допълни той. „Старали сме се през цялото време, и аз като частник, колкото се може повече да помагаме, а не да ви пречим“, каза Борисов.

По думите му правителството се е постарало дори и данъчните да не издават документи на хартия. „И до края на годината сме се подготвили с още много неща, които да облекчат бизнеса, както и борбата с корупцията във всички нива на администрацията,общински, държавни и агенции. Мисля, че това, което направихме с борбата с контрабандата е видимо и това най-вече има изражение в приходите в бюджета“, коментира Борисов.

Неслучайно през декември „Стандарт енд Пуърс“ ни вдига рейтинга, а преди няколко дни ни вдигна и перспективата, а до края на годината ще имаме още по-висок резултат, категоричен бе премиерът. „И за първи път те си позволяват в своята оценка да кажат "при управление на тази коалиция“. Държавата върви напред, БВП на страната расте, безработицата пада, имаме стабилен фискален резерв и повече приходи в бюджета“, допълни министър-председателят.

„Положихме и големи усилия за транспортните работници, защото знаете, че всеки защитава своя бизнес и своите интереси. В енергетиакта също се направи много, тежка тема беше, но вървим напред. Напоследък се заговори и за „АЕЦ Белене“. Представете си, че в задния ви двор в складовете си имате реактори за над 3,5 млрд. лв. Дали като стопани ще ги хвърлите в реката, в случая в Дунава, че е наблизо или ще си направите музей. Като частници ви питам? Или ще се опитате да привлечете някой, без да давате повече пари и да ги използвате“, каза категорично Борисов, но се пошегува - може и ядрен самолетоносач да си направим.

„Но така или иначе те са наша собственост. Водихме разговори за газопроводи – Европа е категорична, че директните транзити не се разрешават, точно обратното, трябва да се остави винаги капацитет да могат други да „возят“ по тях. Президентът Путин ми каза: „Добре ето давам ти тръба, но какво ще я правиш после. Вие сте първата страна в евросъюза, която иска това и вие трябва да се разберете с комисията как да стане“. На теория е много лесно да се приказва, само че ние сме в куп регламенти, които трябва да спазваме“, каза Борисов и допълни, че твърдо сме избрали да вървим със силните европейски държави, да вървим, където има стабилност и просперитет.

По думите на премиера „ние на Изток сме били, вие сте млади, но аз съм живял в това време и ви казвам изобщо не ми харесва. Нашият път е там – Европейският съюз и натам и младите хора ни водят“.

По темата за европредседателството той каза: "Да, нашият президент коментира: "Стига сте си занимавали с европредседателството, то дет се вика и на нас шест месеца ни дойде вповече, но пада ни се и се справихме добре за наша изненада. А аз самият им казах на големите „ Не виждам как ще се оправим със сложната организация със срещата на върха, но колегите се справиха прекрасно, така че създадохме стабилни контакти и сособено коридорите номер 4, 8,10 са за вас злато", каза министър-председателят.

И пожела на работодателите: "Да сте живи и здрави и заедно да водим държавата в по-добри времена".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България