Премиерът Борисов: От 1 януари вдигаме с 10% заплатите в целия бюджетен сектор

Щом комунистите не са на власт, няма дефицит в бюджета, заяви той

„Инвестирахме над 350 милиона лева в изграждането и ремонтирането на спортни зали в страната. Средствата, които се дават за спорт и спортни съоръжения, са важни, за да се мотивират децата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с националния отбор по волейбол в Двореца на спорта във Варна. Той пристигна заедно с министъра на спорта Красен Кралев и вицепрезидента на волейболната федерация Любо Ганев, за да поздрави националния ни отбор по волейбол преди поредната тренировка в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта, където се провежда световното първенство по волейбол.

Премиерът Борисов припомни, че в София и Пловдив е нямало нито една спортна зала, а във Варна залата е била пред рухване. „Над 350 милиона са отпуснати за изграждане на спортна инфраструктура в цялата страна. Положихме много воля и сега имаме зали в София, Русе, Шумен, Сливен, Стара Загора. За да се стигне до тук, са необходими много усилия. Шефовете на световните асоциации са тук, олимпийския комитет“, заяви още министър-председателят.

„Единственото, което искам е - имайте предвид, че ви гледат децата - ставате символи и пример за подражание и сте изключително важни. В момента правим три световни първенства едновременно - по волейбол, художествена гимнастика и гребане“, заяви премиерът Бойко Борисов пред българските спортисти и им пожела успех.

Вдъхновен от успехите на футболните ни национали срещу Словения и Норвегия в новия турнир на УЕФА "Лига на нациите", Борисов анонсира, че ако отборът продължи победния си ход, догодина може да се заделят стотина милиона лева за строеж на нов кокетен стадион.

Момчетата на Пламен Константинов, които стартираха участието си в световното с победа над Финландия, пък пожелаха на премиера да играе не само футбол, а и волейбол и му подариха топка с автографите си. С благодарност за подкрепата и послание "На най-големия от най-високия" Любо Ганев връчи на Борисов книгата си "Светът отвисоко".

За провеждането на световно първенство по волейбол у нас Министерският съвет даде 500 000 долара. Общата сума на изплатените от правителството средства за провеждането на първенството в периода 2016-2018 г. е 5 000 000 долара.

За ремонта на зала „Конгресна“ в Двореца на спорта във Варна през 2015 г. правителството отпусна 12 800 000 лева. Тя разполага с 5100 седящи места и игрално поле с максимален размер 45 м дължина и 26,5 м широчина, което позволява да се провеждат световни и европейски първенства.

"На мен ми е най-мъчно, че ги сменяме, аз съм ги отгледал от деца в партията - и Московски, и Нанков - прекрасни отношения, но такава е ситуацията. Не очаквам да има изненади в гласуването - изненади може да има, когато аз искам да има изненади", коментира Борисов във връзка с оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски .

"Никога не е имало вътрешна или външна съпротива. В една такава коалиция всеки има мнение и е прав за себе си", заяви премиерът.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят Борисов заяви, че от 1 януари 2019 г. могат да бъдат увеличени заплатите с 10 % на целия бюджетен сектор, включително и на обществените медии. „Разчетите ни го позволяват. Дефицитите започват, когато комунистите са на власт, а сега има бюджетен излишък“, посочи още премиерът Бойко Борисов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика