Премиерът Борисов: Текат процедури по обновяване на ВиК мрежите на огромен брой български градове (ВИДЕО)

Снимки: Авторът

Отсечката от "Хемус" Белокопитово-Буховци готова до ноември

За Шумен в момента текат процедурите за водния цикъл, в предишния програмен период Перник не си направиха воден цикъл сега 120 милиона стоят плюс 35 от правителството, това обяви премиерът Бойко Борисов. В момента текат процедури по обновяване на ВиК мрежите на огромен брой български градове, но се правят търгове и се обжалва. Ще подменим 70-годишни етернитови тръби, каза премиерът.

На въпрос има ли опасност някъде да има критични ситуации с водоснабдяването премиерът отговори: "Може да има критична ситуация, разбира се, надявам се да не се допусне, вчера кметът на Ботевград беше при мен, пратих го заедно с комисиите да проверяват и ВЕЦ-овете, за които той говори и тръбите", заяви премиерът.

Направи ми впечатление, когато му зададох му един въпрос: "Защо разходите на вода в Ботевград зимно време са по-големи отколкото лятно време?" - Ами защото обичат да си пуснат чешмите на двора да не замръзват, да тече и вместо 5 кубика харчат 100 кубика", каза премиерът.

2,6 милиарда лева има по европейски програми, плюс това държавата интервенира там, където има нужда. Но да задам един въпрос - Защо има проблем в водопровода в Шумен? Защо не са го направили тези преди мен? Заведете ме, където са направили, къде са подменили по време на управление на БСП водоснабдяването и канализацията? Като няма, ние сега полагаме всички усилия и паралелно с това не само че в рамките на година- година и пловина ще започнат реалните действия, след като свършат процедурите, но и догодина ще имате „Хемус“. Нито са изградили водоснабдяване, за да ми правят забележка, пък на Шумен ние правихме пречиствателни станции какво ли още не беше, изтъкна премиерът.

Отсечката от АМ "Хемус" от шуменското село Белокопитово до търговищкото Буховци се строи усилено и ще бъде завършена още тази година до октомври - ноември /при срок по договор 2021 г. б.а./, заяви премиерът по време на инспекция на трасето и уточни, че има и трудни съоръжения. "Хубава ни е държавата, но е трудна за пътища", каза той и посочи, че ако ти се вижда равно, изведнъж отдолу се оказват подпочвени води и се налага да се правят отводнителни съоръжения.

"Има ли я "Хемус" и "Тракия" ще се облекчи. Няма да слизате през Ришкия проход надолу. Тогава и за бизнеса ще се облекчи, и за туризма", каза Борисов. По думите му "всичко, което е необходимо за автомагистрала „Хемус“, сме го осигурили, така че изграждането й да е необратим процес. Ще видите като стане готова, в Северна България каква разлика и развитие ще има". Призна за пореден път, че види ли изградена "Хемус" "ще си гледам телевизия спокойно, обзорите... и аз да намирам кусурите и да викам тея се забавиха с две седмици".

Борисов обеща, че на 1-2 месеца ще минава да гледа как върви работата, "защото като ги ръчкаме по-бързо работят".

Коментари

Задължително поле