Премиерът: България получава изключително важен и модерен ресор в ЕК с бюджет 100 млрд. евро

Премиерът Бойко Борисов поздрави българският еврокомисар Мария Габриел след като днес стана официално ясно, че България получава ресор "Иновации, младеж и образование" в новата Европейска комисия.

"Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно", написа Борисов във фейсбук.

Важно е, че голяма част от досегашния ресор "Цифрова икономика и цифрово общество" се съдържа в обхвата на новия. Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата "Хоризонт Европа", от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове, допълва премиерът.

Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения и ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика. Благодаря и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че удържа на думата си и ни даде ресор, свързан с образование, иновации и нови технологии. Приоритети, залегнали в програмата на правителството, за които работим ежедневно, пише още Борисов.

Коментари

Задължително поле