Премиерът във Варна: Загубихме две години за "Хемус" заради отчуждителни процедури

Поне две години загубихме при строителството на АМ "Хемус" заради забавени отчуждителни процедури. Това каза премиерът Бойко Борисов във Варна, който пристигна, за да види пускането на новия булевард "Васил Левски".

Той посочи, че до края на година трябва да се ускори строителството на "Хемус" в участъка от Ябланица до Ловеч и Плевен, усилено се проектира и ударно ще се работи в частта до В. Търново и остават още 85 километра от В.Търново до Търговище, за да може магистралата да бъде завършена окончателно през 2024 г.

Борисов коментира, че с промяната в Закона за предварителните отчуждавания строителството трябва да напредне. „Сега съм помолил отново да се промени законът, защото знаете, че веднага като излязох в опозиция го махнаха, за да не може да се строи. Нарочно го направиха, с години да се чака. Чак тази седмица приключват отчуждаванията край Търговище", коментира той.

Според него когато са готови 2/3 части от аутобана, всички ще се уверят колко удобно се пътува и отново припомни, че с построяването на "Хемус" БВП ще се вдигне с 20%, както е станало с построяването на АМ"Марица". "В момента там не можем да намерим работници и всеки ден се водят хора за заводите от Димитровград на 105 км", каза още Борисов.

Новият булевард "Васил Левски" във Варна, за който правителството осигури 80.5 млн. лева, е с акт 15, но беше пуснат, за да се облекчи трафикът по време на Великденските празници. Това сигурно е 50-ият обект, където на гола поляна сме обявявали, че нещо ще стане, но никой не е вярвал.

Изпълнихме поетия ангажимент към варненци, както за булеварда, така и за стадион "Спартак", каза Борисов. Той посочи, че ще бъде изграден втори Аспарухов мост с частно-публично партньорство, което ще се обяви. Премиерът е поканил във Варна унгарския министър-председател Виктор Орбан за честванията на годишнината от похода на кръстоносната армия на Владислав Варненчик срещу Османската империя през 1444 г.

Коментари

Задължително поле