„Трейс“ изгради най-трудния участък от Коридор №10

Президентът Радев: Коментарите около срещите ми за процедурите по избор за главен прокурор са изкуствена драма

Медицинският надзор проверява случай с починал мъж с ХИВ Според пациентски организации няколко болници отказали да приемат британеца Крейг Харпър

„Слонът, моят приятел”, за когото всички плачехме Индийският филм взривяваше препълнените киносалони, хората го гледаха по 10 пъти

Психично болен мъж уби майка си в Хасковско, заподозряна е и сестра му

Земетресение на територията на язовир „Доспат“

Ивет Лалова спечели квота за Олимпиадата в Токио

Разследват петима, получавали неправомерно инвалидни пенсии в продължение на 10 години Лицата са на възраст между 68 и 70 години

От понеделник Гърция намалява ДДС и разсрочва данъчни задължения, касае и българи

Иван Хаджийски: Психология на нашето иманярство

Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97 Актрисата е включена в рекордите на Гинес за най-дълга телевизионна кариера

Премиерът: Във вторник ще гласуваме 7,5 млн. лева за УНСС (ВИДЕО)

7,5 млн. лева, за които министерството на финансите има поет ангажимент по проекта за нов учебен корпус на УНСС ще бъдат гласувани във вторник на Министерски съвет. Това заяви премиерът Бойко Борисов на място в новостроящата се сграда.

„Не може да го оставим строежа да стои в този му вид. Ако ги оставя да продължат да спорят финанси, МРРБ, УНСС, това ще остане така. Този спор не ми е приятен“, каза министър-председателят.

„Във вторник ще гласуваме тези 7,5 млн. лева“, обеща Борисов. На срещата с ръководството на университета присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев, регионалният министър Петя Аврамова и финансовият министър Владислав Горанов. За останалите близо 3 милиона, с които се оскъпява проектът, предстоят преговори. Ректорът проф. Статев каза, че се надява сградата да бъде завършена след година, година и половина.

„Да го оставим като паметник не ми се иска. Толкова много инвестиции направихме в образованието. За това сме тук, за да вземем едно колективно решение в името на студентите. Идват нещата до мен, защото трябва да се вземе решение – дали да продължим да спорим с университета и ще има ли полза за това, или да се мобилизираме и за година – година и половина да има дадем на студентите това, което трябва. Надявам се това да не се случва повече, но тук са закопани толкова пари“, каза премиерът.

„Сядайте, вижте грешките и действайте напред. Две години не сме го правили, защото през това време университетът, финансите и МРРБ се карат“, добави той.

„Икономическият университет не може да допуска икономически грешки“, заяви финансовият министър Владислав Горанов. „Имам подозрение че 7,5 млн. лева няма да са достатъчни“, добави той.

„Има смущаващи обстоятелства в хода на изпълнение на проекта, които доведоха до финансова корекция в размер на 10% от европейското финансиране – заради проведената обществена поръчка. Отделно се оказа, че се е наложило допълнително възлагане на изпълнителя след първоначалния търг, което буди съмнение. Оказа се, че част от инфраструктурата при планирането не е била разчетена“, обясни Горанов.

УНСС призова правителството да осигури обещаните средства за нов учебен корпус, за да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета. Договорът за новия корпус е сключен през 2016 година, като предвижда строителството да бъде завършено на 7 юни 2019 година. Основава се на спечелен конкурс, чрез който се осигуряват 4.5 млн. лв. европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. Има и потвърден ангажимент за осигуряване на 7.5 млн. лв. съфинансиране от Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г. От УНСС отбелязват, че поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта е спряно през 2018 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. И защо трябва да се размножава простотията?
    Ежедневно виждаме нивото на икономистите…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.