Премиерът на Румъния обеща на ЕК да изпълни бързо препоръките за реформи в правосъдието

Сорин Гриндяну обеща на ЕК да изпълни бързо препоръките ѝ за реформи в правосъдието и заяви решимост за борба с корупцията, предаде БНР. След среща с първия зам.-председател на Комисията Гриндяну обяви:

"Потвърждаваме твърдата ни решимост за борба с корупцията. Някои условия в доклада не са особено ясни и ще изпратим въпроси до Комисията за по-прецизно разяснение какво точно се изисква, така че да изпълним всички препоръки. Обещавам следващият доклад за страната ни да бъде много положителен – искам румънско ротационно председателство през 2019 г. без механизъм за наблюдение."

Премиерът на Румъния допълни, че възнамерява да назначи непартийна личност с неопетнена биография за следващ министър на правосъдието. Еврокомисарят Франс Тимерманс приветства оттеглените спорни закони от правителството за амнистия на корупцията, но не се ангажира с конкретен срок за премахване на наблюдението над Румъния:

"Кога точно ще се достигне финиша, зависи от скоростта с която маратонецът бяга. Скоростта е следствие от волята на румънското правителство и парламент. Комисията може да съветва и помага, но не може да диктува темпото – то изцяло зависи от румънските власти."

Коментари

Задължително поле