Премиерът на Северна Македония: Няма връщане назад от преговорния процес с ЕС

Няма връщане назад от преговорния процес с ЕС. Това е начинът за изграждане на добросъседски отношения. Вярвам, че с времето все повече граждани и тук имам предвид тези, които вярват в европейската идея, които вярват в една просперираща и напреднала държава, ще се присъединят към този процес на преговори с Европейския съюз. Това каза министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за телевизия „Канал 5“, предава македонското онлайн издание МКД.

„Няма връщане назад от този процес. Единадесет години тази страна беше заложник. Единадесет години някой създаваше само паметници в центъра на Скопие. Единадесет години някой се опитваше да ни кара със съседите. Единадесет години бяхме в противоречие вътре. Единадесет години сме свидетели на напрежение на етническа основа в страната. Днес това го няма“, каза Ковачевски, който подчерта, че освен добросъседски отношения са изградили равнопоставено общество за всички.

Той подчерта, че още по време на гласуването на заключенията на европейското предложение на Европейския съвет за започване на преговори между държавата и Европейския съюз всеки народен представител свободно е изразил волята си.

„Така трябва да бъде и с конституционната поправка, защото става въпрос за включване на допълнителни части от други нации в преамбюла на нашата Конституция. Повишава хомогенността, повишава капацитета на държавата. Вярвам, че всеки народен представител, независимо от неговата политическа или религиозна принадлежност, има задължението към гражданите да взема решения, които означават по-добро бъдеще за това поколение и бъдещите поколения на страната“, завърши Ковачевски, който повтори, че колкото по-скоро се осъществи  присъединяването към ЕС, толкова по-бързо ще има икономическо развитие, по-голяма социална справедливост и по-голямо развитие на всички останали сегменти на обществото по примера на европейските страни.

В същото време той изрази увереност, че народните представители, припознавайки европейската идея, ще гласуват за всички необходими промени, които трябва да се направят, по отношение на законите и конституцията.

„Затова смятам, че това е процес, който е необратим, който върви напред, от който държавата върви напред и от който няма връщане назад. Няма нито ляво, нито дясно“, подчерта премиерът Ковачевски, който подчерта, че във времето всички граждани са били убедени в правилността на казаното от правителството и той като министър-председател потвърждава, че има чист македонец език в преговорната рамка, защитена македонска идентичност на всички основания в ЕС, че историческите въпроси са част от работата на Историческата комисия, а не част от процеса на присъединяване в ЕС.

„Смятам, че точно сега трябва да обсъдим как да изглеждат преговорните екипи, как парламентът да функционира по-ефективно. Стига блокади, стига бойкот в парламента“, каза премиерът Димитър Ковачевски в интервю за Канал 5.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа