Премиерът откри инвестиция за 100 милиона лева в "Алкомет"

Фикрет Индже и Бойко Борисов прерязаха лентата на 2500-тонна преса за алуминиеви профили в Шумен

Най голямата компания на Балканите за производство на алуминиево фолио и алуминиеви профили пусна в експлоатация най-новата си инвестиция - 2500 тонна преса за алуминиеви профили на германската компания SMS.

"Благодаря на инвеститорите. 2500 тона преса, високотехнологична, 100 милиона лева инвестиция, 100 работни места. И тези, които говорят за инвестициите в България ги каня с мен в Кърджали, в Русе, днес в Шумен и на други места да видят реалната индустриализация и икономиката на страната. Защото тези заводи правят високия брутен вътрешен продукт." Това обяви на церемонията за пускането на нови производствени мощности министър-председателят Бойко Борисов.

"Ние започнахме тази история преди 20 години. Тогава имахме трудности, но имахме и мечти. Днес някои от нашите мечти се сбъднаха. В началото имахме само 6 хиляди това годишно производство, а годишният ни оборот беше 10 милиона евро. През тези 20 години, които изминаха, достигнахме един капацитет от 70 хиляди тона и 200 милиона евро оборот." – каза пред партньори и гости председателят на надзорния съвет на "Алкомет" Фикрет Индже.

"Това разбира се, е само една част от нашите мечти. Имаме три инвестиции в отделните цехове - леярен, валцов и пресов. Днес откриваме първата част, дай Боже до края на годината, до края на лятото да открием и другите две части и така да продължим нашето пътешествие в нашите мечти. А моите мечти са следните: през 2020 година очакваме един оборот от 250 мил.евро (500 милиона лева) и в следващите 3 години имаме нужда от инвестиции на стойност  25 млн. евро. Когато приключим тези инвестиции, Алкомет ще се превърне в една фирма която ще има оборот от  550 млн. евро,  1,1 милиарда лева и годишна продукция с обем 500 хиляди тона." - допълни собственикът на "Алкомет".

С новите инвестиции от компанията се надяват да произвеждат продукция с по-висока добавена стойност с прилагането на по-високи технологии и, което е важно в днешно време, с опазване на околната среда и намаляване на емисиите от въглероден диоксид. 90 процента от продажбите на "Алкомет" са за европейския пазар. През 2018 е реализиран експорт в размер на 180 милиона евро. "Сега целта ни е Америка, американският пазар и там искам да заемем нашето място" допълни Фикрет Индже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции