Премиерът поиска три оставки и ги получи (обзор)

Постовете напускат министрите Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков

Още не е установена точната причина за кървавия инцидент

Трима министри, отговорни за трагичната катастрофа край Своге на 25 август, да си подадат оставките. Това е поискал премиерът Бойко Борисов сутринта. Министър-председателят настоява от постовете си да се оттеглят вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков. И тримата още в неделя сутринта след катастрофата са заявили, че са готови да понесат политическа отговорност за трагедията. Това е станало на свиканото спешно от Борисов заседание на кабинета. Малко след днешното извънредно искане на премиера стана ясно, че тримата са си подали оставките. Преди дни премиерът изрази категорична позиция, че към никого няма да има нито закрила, нито пощада. “Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено под съдебна отговорност и ще му бъде поискана политическа отговорност”, посочи той.

Около 17 часа в събота автобус с екскурзианти падна от 20 м и загинаха 17 души, трима са в тежко състояние в “Пирогов” и една жена в Окръжна. Шофьорът е карал с превишена скорост - 53 км/ч, при 40 км/ч. Повечето от жертвите са от софийското село Световрачане, сред тях е и момче на 13 години. Разследващите още не са установили точната причина за трагичния инцидент.

Основните направления, по които се работи, са действията на водача и техническото състояние на шосето.

 

Министърът в оставка Валентин Радев:

Носим политическа отговорност

“Подадохме оставка, защото така постъпваме в ГЕРБ и носим политическа отговорност”, заяви министърът на МВР в оставка Валентин Радев на брифинг в МС. Пред журнарлистите застанаха само той и колегата му Николай Нанков. Министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски не беше там, като отсъствието му беше оправдано с това, че е в болнични. Московски също е връчил оставката си, потвърдиха двамата му колеги. Нанков също аргументира оставките на тримата с поемането на “политическа отговорност”. Той припомни, че още на първото извънредно заседание при премиера на следващия ден след трагичния инцидент край Своге министрите са декларирали готовност да си ходят.

Валентин Радев уточни, че “не са писали мотиви” за оставките си. “Днес премиерът ни поиска оставките. Каза: Хайде, свършихте си работата. Стига толкова, това е денят”, обясни ситуацията Радев. Той уточни, че оттеглянето им се случва пет дни след катастрофата, защото е трябвало да предадат “всички документи на следствието”. И двамата обаче не смятат, че носят конкретна вина. Нанков отчете като грешка недостатъчната координация между министерствата. За политическото им бъдеще Радев смята, че те “най-вероятно ще се върнат в парламента”, но решението щяло да бъде взето от ГЕРБ. И тримата са депутати - Московски водеше листа в Плевен, Нанков в Ловеч, а Радев е в 24-и избирателен район в София. Това ще е втората промяна в кабинета “Борисов”, след като здравният министър Николай Петров беше сменен миналия ноември заради конфликт на интереси.

 

От “Московска” 33

“Трейс” глобени с 450 хил. лв.

Фирма “Трейс груп Холд” е глобявана от Столичната община с 450 хил. лв заради забавяне на обект в “Младост” при кръстовището на булевардите “Сахаров” и “Ляпчев”. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова за фирмата, ремонтирала пътя при катастрофата в Своге. “Трейс” е работила по под 10% от проектите в Столична община, което е между 90 и 100 обекта. Сега фирмата ремонтира бул. “България”.

“През последните години наложихме обектите да се приемат само след лабораторни изследвания на материалите използвани при изграждането им”, каза Фандъкова.

 

Затвориха за 8 часа пътя София - Своге

Следователи взеха проби от асфалта

Местните ще протестират до 7 септември

]Под надзора на прокуратурата работници пак взеха проби от асфалта в опасния участък.
Под надзора на прокуратурата работници пак взеха проби от асфалта в опасния участък.

Следователи от Националната следствена служба взеха проби от асфалта в опасния участък край Своге, където стана кървавата катастрофа . На мястото вече е поставен знак за ограничение на скоростта от 30 км/ч. Има и допълнителни знаци около точното мястото, от което автобусът е излетял към пропастта. От 10 до 18 ч. движението по пътя Своге – София бе спряно. Пътуващите бяха насочвани по обходен маршрут през път III-164 (Своге - Бучин проход) и път II-81 (София - Костинброд).

За трета поредна вечер жителите на Своге и района излязоха на протест. Те призовават за спешен ремонт и обезопасяване на опасния участък. Те се заканват да излизат всеки ден, като смятат недоволството им да продължи до 7 септември включително. “За втори път взимат проби. Тези няма да покажат нищо по-различно - че асфалтът е некачествен, негоден за пътна настилка”., заяви пък Александър Славков, организатор на протеста.

Коментари

Задължително поле