5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Ердоган: Халифа Хафтар не бива да управлява Либия, това е историческа грешка

Преобразуват две защитени жилища в Търновско в центрове за настаняване от семеен тип

Защитеното жилище за хора с психични разтройства във великотърновското село Церова кория да бъде преобразувано от 1 януари 2017 година в център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични увреждания. Промяната е по предложение на социалният екип на Община Велико Търново. Това съобщи директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината Росица Димитрова.

Тя обясни, че капацитетът на новата услугата ще е 13 потребители. Основанията за преобразуването са няколко и са продиктувани от направените законови промени. В центровете се настаняват хора, които имат необходимост от външни грижи на специалисти, докато защитените жилища предполагат пребиваване на потребители с възможност за по-самостоятелен живот. В новия център за настаняване от семеен тип за пълнолетни с психични разстройства в Церова кория ще бъдат приемани лица, които нямат алтернатива за социална услуга или за връщане в семейна среда.

В момента около 10 процента от потребителите в държавната психиатрична болница в селото остават там по-дълго от времетраенето на клиничната им пътека, защото нямат възможност за приемане в подходяща са състоянието им социална услуга, обясни Димитрова. Одобреното от здравната комисия към местния парламент предложение ще бъде разгледано на предстоящата сесия. Двете защитени жилища за хора с умствена изостаналост с капацитет по седем потребители да бъдат преобразувани в Център за настаняване от семеен тип с общ капацитет от 14 души одобри още здравната комисия към Великотърновския общински съвет. Аналогично е предложението на специалистите от дирекция „Социални и здравни дейности” в Община Велико Търново по отношение и на защитеното жилище в Пчелище.

Становището е то също да бъде преобразувано в Център за настаняване от семеен тип с капацитет 12 потребители. Въпросите ще бъдат част от дневния ред на предстоящата последна за годината сесия на Великотърновския общински съвет в четвъртък

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.