Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Преобразуват две защитени жилища в Търновско в центрове за настаняване от семеен тип

Снимка: Община Велико Търново

Защитеното жилище за хора с психични разтройства във великотърновското село Церова кория да бъде преобразувано от 1 януари 2017 година в център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични увреждания. Промяната е по предложение на социалният екип на Община Велико Търново. Това съобщи директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината Росица Димитрова.

Тя обясни, че капацитетът на новата услугата ще е 13 потребители. Основанията за преобразуването са няколко и са продиктувани от направените законови промени. В центровете се настаняват хора, които имат необходимост от външни грижи на специалисти, докато защитените жилища предполагат пребиваване на потребители с възможност за по-самостоятелен живот. В новия център за настаняване от семеен тип за пълнолетни с психични разстройства в Церова кория ще бъдат приемани лица, които нямат алтернатива за социална услуга или за връщане в семейна среда.

В момента около 10 процента от потребителите в държавната психиатрична болница в селото остават там по-дълго от времетраенето на клиничната им пътека, защото нямат възможност за приемане в подходяща са състоянието им социална услуга, обясни Димитрова. Одобреното от здравната комисия към местния парламент предложение ще бъде разгледано на предстоящата сесия. Двете защитени жилища за хора с умствена изостаналост с капацитет по седем потребители да бъдат преобразувани в Център за настаняване от семеен тип с общ капацитет от 14 души одобри още здравната комисия към Великотърновския общински съвет. Аналогично е предложението на специалистите от дирекция „Социални и здравни дейности” в Община Велико Търново по отношение и на защитеното жилище в Пчелище.

Становището е то също да бъде преобразувано в Център за настаняване от семеен тип с капацитет 12 потребители. Въпросите ще бъдат част от дневния ред на предстоящата последна за годината сесия на Великотърновския общински съвет в четвъртък

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.