на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Преподаватели и студенти от Свищов изучават Придунавието

Снимка: Стопанска академия Свищов

Научноизследователски проект „Модел за социално-икономическо развитие на българското Придунавие“ реализират академични преподаватели и студенти от Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Своищов.

Проектният екип с ръководител доц. д-р Росица Колева – декан на факултет „Стопанска отчетност”, обединява представители на катедрите „Контрол и анализ на стопанската дейност”, „Маркетинг”, „Бизнес информатика”, „Международни икономически отношения”, „Застраховане и социално дело”, „Финанси и кредит”. Обект на изследването са граничещите с река Дунав български селища и техните общини, а целта на проекта е създаване на рамка за стратегическо мислене и за целенасочване към следващия етап от реализацията на Европейска Стратегия за регион Дунав (Дунавската стратегия).

Според проектния екип, българското Придунавие може да се превърне в стратегическа зона, във „фронт” и мост за трансгранична интеграция между България и Румъния след получаване на знание за неговия потенциал и организирането му чрез създаване на подходящи концептуални инструменти – визии, стратегии, планове и др. Част от планираните по проекта дейности вече са реализирани. Изследователи от свищовското висше училище участваха с експозета и презентации по тематиката на проекта в международна конференция „Глобализация, иновации и развитие. Тенденции и перспективи“. Форумът, който се проведе в румънския град Александрия, бе организиран от университет Валахия, Търговище, факултет по наука и технологии, а Стопанска академия бе съорганизатор. Двудневната конференция даде възможност за обмяна на мнения и становища по научни въпроси, практически проблеми, добри практики и опит.

Освен представените научни виждания и разработки, на конференцията бяха дискутирани възможности за създаване на устойчиви и дългосрочни контакти между учени и специалисти от страните-участнички. Свищовски студенти и техни колеги от румънския университет участваха в международен симпозиум в гр. Александрия, посветен на проблемите на икономиката, селското стопанство, туризма, търговията, публичната администрация. Студенти от 3 и 4 курс, в специалностите. „Финанси”, „Бизнес информатика”, „Стопански и финансов контрол”, „Икономика на туризма”, МИО, „Публична администрация”, „Аграрна икономика” представиха 17 доклада, разработени от 19 души. Тричленно жури, в състава, на което бе и свищовският проф. Красимир Шишманов – преподавател в катедра Бизнес информатика, определи четирите най-добри студентски презентации от българска и от румънска страна. На първо място от свищовските възпитаници се класира Шевкет Шевкет – 4 курс, спец. „Икономика на туризма”.

Изследване развитието на българското Придунавие е друга дейност от планираните по проекта, която ще продължи до м. октомври. Дейността е насочена към концептуализиране създаването на изследователски център за изследване на българското Придунавие и предвижда систематизирано теренно проучване развитието на дунавските общини от студенти, изследователи и млади учени от Стопанска академия. За целта ще бъде организирана Дунавска проучвателна експедиция с два лъча: Свищов-Запад и Свищов-Изток.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.