Пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки (СТЕНОГРАМА)

Путин и Тръмп в Хелзинки

Пълна стенограма на български език на вчерашната пресконференция на Доналд Тръмп и Владимир Путин публикува Поглед.инфо.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Проучихме настоящото състояние и перспективите на руско-американските отношения, ключови въпроси в международния дневен ред. Очевидно е, че двустранните отношения преживяват труден период, но тези трудности, сегашната напрегната атмосфера, нямат обективни причини.

Студената война отдавна е приключила, ерата на острата идеологическа конфронтация между двете страни е отишла далеч в миналото, ситуацията в света се е променила драстично. Днес Русия и Съединените щати са изправени пред съвсем различни предизвикателства: това са опасният дисбаланс на международните механизми за сигурност и стабилност, регионалните кризи и разпространението на заплахите на тероризма и трансграничната престъпност, увеличаващите се проблеми в световната икономика, екологичните и други рискове. Справянето с всичко това е възможно само чрез комбиниране на усилията. Надявам се, че ще достигнем до разбиране и с американските си партньори.

Днешните преговори отразяват общото ни желание с президента Тръмп за отстраняване на негативната ситуация в двустранните отношения и да се очертаят първите стъпки за тяхното оздравяване, възстановяване на доверието до приемливо ниво и връщането към предишното ниво на сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес.

Като най-големи ядрени държави, ние имаме специална отговорност за международната сигурност. Считам, че е важно, разговаряхме за това, да установим диалог по въпросите на стратегическата стабилност и неразпространението на оръжията за масово поразяване. Изпратихме бележка до американските колеги с редица конкретни предложения по тази тема.

Считаме за необходимо да продължим да работим заедно, за да разработим целия комплекс от военно-политически досиета и досие за разоръжаването: това е разширяването на Договора за стратегическите настъпателни въоръжения, опасната ситуация, свързана с разработването на елементите от глобалната система на американската противоракетна отбрана, изпълнението на Договора за премахване на ракетите със среден и къс обсег и тематиката за разполагането на оръжие в космоса.

Ние сме за продължаване на сътрудничеството в областта на борбата срещу тероризма и в областта на осигуряването на киберсигурността. И искам да отбележа, че нашите специални служби работят много успешно. Най-новият пример е тясното оперативно взаимодействие с група американски експерти по сигурността в рамките на завършилото вчера в Русия Световно първенство по футбол. Изобщо контактите между специалните служби е полезно да се преведат на системна основа. Припомних на президента на Съединените щати предложението за повторно създаване на работна група за борба срещу тероризма.

Мнозина говореха за регионални кризи. Не навсякъде и не във всичко нашите позиции съвпадат, но има и много припокриващи се интереси. Необходимо е да се търсят точки на съприкосновение, на тясно взаимодействие, в това число на международните форуми.

Разбира се, говорихме за регионални кризи, включително за Сирия. Що се отнася до Сирия, решението на проблема за установяването на мир и съгласие в тази страна може да стане пример за успешна съвместна работа.

Русия и Съединените щати, разбира се, могат да поемат водеща роля по този въпрос и да организират сътрудничество за преодоляване на хуманитарната криза, за да помогнат за завръщането на бежанците по домовете им.

За ефективното сътрудничество по сирийския сюжет имаме всички необходими елементи. Споменавам, че американските и руските военни придобиха полезен опит на взаимодействие и координация по оперативно установени канали за комуникация, които ще предотвратяват опасни инциденти и непредсказуеми сблъсъци на бойното поле, във въздуха и на земята.

Бих искал също така да отбележа, че след последното поражение на терористите в Югозападна Сирия, в така наречената южна зона, положението на Голанските възвишения трябва да бъде напълно приведено в съответствие със споразумението от 1974 г. за разделянето на израелските и сирийските войски. Това ще възстанови спокойствието на Голанските възвишения, ще възстанови прекратяването на огъня между Сирийската арабска република и Израел и ще осигури сигурността на държавата Израел. Господин президентът обърна специално внимание на това днес.

Искам да потвърдя, че Русия се интересува от това развитие на събитията и ще се придържа точно към тази позиция. Така ще бъде направена стъпка към установяване на справедлив и траен мир въз основа на резолюция №338 на Съвета за сигурност на ООН.

Добре е, че проблемът на Корейския полуостров започна да се решава постепенно. В много отношения това стана възможно благодарение на факта, че президентът Тръмп лично се присъедини към споразумението, изграждайки диалог в духа на сътрудничество, а не на конфронтация.

По време на разговорите пряко говорихме за нашата загриженост относно оттеглянето на Съединените щати от Всеобхватния план за действие за разрешаването на иранския ядрен въпрос. Американската страна знае нашата позиция, тя остава непроменена. Подчертавам, че благодарение на ядрената сделка, Иран се превърна в най-подлежащата на проверка страна в света под контрола на МААЕ. Това ефективно гарантира изключително мирния характер на иранската ядрена програма, допринася за укрепване на режима за неразпространение.

При обсъждането на вътрешноукраинската криза, ние обърнахме внимание на значението на добросъвестното изпълнение на Минските споразумения. Съединените щати биха могли по-твърдо да настояват за това и да убедят украинското ръководство за тази работа.

Особено внимание бе отделено на икономиката. Интересът към сътрудничеството от страна на бизнес средите на двете страни със сигурност е налице. Американската бизнес делегация беше една от най-големите в майския икономически форум в Санкт Петербург. На нея присъстваха повече от 500 представители на бизнес общността на САЩ.

За да насърчим развитието на взаимната търговия и инвестиции, ние с президента Тръмп се съгласихме да създадем група на високо равнище, която да обедини капитаните на руския и американски бизнес. Предприемачите знаят най-добре как да изградят взаимноизгодно сътрудничество. Нека мислят какво може да се направи и да направят своите предложения по този въпрос.

Президентът Тръмп отново се занимаваше с темата за така наречената намеса на Русия в избирателните процеси в Съединените щати. Трябваше да повтарям това, което казах многократно, включително и на личната си среща с президента: Руската държава никога не се е намесвала и няма да се намесва в американските вътрешни работи, включително и в избирателните процеси. Всички конкретни материали, ако са представени, сме готови да обсъдим заедно - например, в рамките на работната група за киберсигурността, за чието създаване ние разговаряхме с президента на среща в Хамбург.

И, разбира се, е време да размразим руско-американските връзки по линия на обществените организации, в културната и хуманитарната сфера. Съвсем наскоро, вие знаете, ние приехме делегация от американски конгресмени, но тя се възприема почти като историческо събитие, и това трябва да бъде редовно текущо мероприятие.

В тази връзка, ние направихме предложение до президента на Съединените щати да се мисли не само за практически въпроси, но и за философията на изграждане на двустранните отношения в дългосрочен план. Би било полезно да се извлече от този процес опитът на експертите, които добре познават историята, нюансите на руско-американското взаимодействие.

Идеята е да се създаде експертен съвет на влиятелни руски и американски политолози, учени, бивши изтъкнати дипломати и военни, които да търсят обща основа и да разберат как да приведат двустранното сътрудничество в стабилна положителна траектория.

Като цяло сме доволни от първата ни среща в пълен мащаб. Позволете ми да ви напомня, че преди това ние само за кратко общувахме на международни форуми. Имахме добър разговор с президента Тръмп - надявам се, че сме започнали да се разбираме по-добре един друг и съм благодарен на Доналд за това.

Разбира се, остават многобройни проблеми и не можахме да изчистим всички, на първата среща това е невъзможно, но смятам, че направихме първата важна стъпка в тази посока.

В заключение бих искал да отбележа, че нашите финландски домакини допринесоха значително за създаването на работна атмосфера за преговорите. Благодарни сме на ръководството на Финландия, на финландския народ, на жителите от Хелзинки за извършеното. Знаем, че сме причинили много неудобства на жителите на Хелзинки и се извиняваме за това.

Благодаря ви за вниманието.

ДОНАЛД ТРЪМП: Президент на САЩ: Току-що завърших срещата с президента Путин. Обсъдихме различни критични въпроси, които са важни и за двете страни. Имахме отворен и продуктивен диалог, много добре проведохме този диалог.

Преди да започна, искам да благодаря на президента на Финландия, че ни прие и позволи да проведем срещата на високо равнище. Президентът Путин каза колко добре са се справили с работата, колко хубаво бе да останем тук.

Аз също искам да поздравя Русия и президента Путин, че се справиха толкова добре със Световното първенство. Това беше едно от най-добрите и вашият отбор също игра добре.

Днес продължаваме традицията на американската дипломация. Започвайки от първите дни на нашата страна, ние разбирахме, че трябва да дадем преимущество на дипломацията. Диалогът е много важен не само за САЩ, но и за Русия, а също така за целия свят.

Разногласията между нашите държави са известни, днес с президента Путин ги обсъдихме подробно. Но ако искаме да решим проблемите, пред които е изправен нашият свят, трябва да намерим начин на сътрудничество и да намерим точки на съприкосновение.

От доста време и напоследък сме свидетели на последствията от това, когато дипломацията е оставена извън вниманието. Видяхме и ползите от сътрудничеството през миналия век, когато страните се бореха рамо до рамо през Втората световна война. Дори когато имаше Студена война, светът изглеждаше съвсем различен, а не такъв като днес.

САЩ и Русия успяха да поддържат един много продължителен диалог, но нашите отношения никога не са били по-лоши от това, което виждаме сега. Това обаче се промени преди около четири часа. Наистина вярвам в него. Нищо не е по-лесно от политическа гледна точка, отколкото просто да откажеш да се срещнеш, да се откажеш от преговори, но това няма да даде никакви резултати.

Като президент не мога да вземам решения относно външната политика, за да укротя просто критиците, демократите и медиите, които не искат да правят нищо освен препятствия. Конструктивният диалог между САЩ и Русия дава възможност да се отвори нов път към мира и стабилността по света.

Най-вероятно ще поема политически риск за себе си, за да постигна мир, вместо да рискувам света и да предам политиката. Като президент, най-напред мисля за най-доброто за Америка, за най-доброто за американския народ.

По време на днешната среща аз разговарях с президента Путин за намесата на Русия в нашите избори. Мисля, че е по-добре да му кажа направо в лицето. Прекарахме много време в обсъждането на този въпрос и вероятно президентът Путин искаше да обсъди този въпрос. И той много ясно разбира този въпрос.

Имаме и критичен въпрос - разпространението на ядрените оръжия. Миналият месец, заедно с Ким Чен Ну, обсъдих въпроса за ядреното разоръжаване на Северна Корея. И днес съм сигурен, че президентът Путин и Русия също искат да завършат този проблем и са готови да работят с нас по този въпрос. Благодаря им за това.

Президентът и аз обсъдихме въпросите за радикалния ислямизъм, който засяга както Русия, така и Съединените щати. Ужасни терористични актове. Ние се съгласихме да продължим комуникацията между нашите отдели за сигурност, за да преодолеем това зло. Говорихме [за терористичната атака], планирана в Санкт Петербург, и ние [нашите специални служби] успяхме да го спрем. Намерихме ги, открихме ги и спряхме потенциална атака. Благодаря и на президента Путин, че ми се обади след това.

Подчертах, че е важно да оказваме натиск върху Иран, за да спре кампанията си на насилие и ядрени амбиции в региона, в Близкия изток.

Обсъдихме кризата в Сирия. Това е много труден въпрос. Сътрудничеството между нашите държави може потенциално да спаси стотици хиляди човешки животи. Аз също казах, че САЩ няма да позволят на Иран да се възползва от нашата успешна кампания срещу «Ислямска държава» . Всъщност ние почти напълно изкоренихем «Ислямска държава» в региона.

Съгласихме се също така, че представителите на нашите Съвети за национална сигурност ще обсъдят въпросите, които обсъждахме днес, и напредъкът, който започнахме тук в Хелзинки, ще продължи.

Днешната среща е само началото на дълъг процес, но направихме първата стъпка към по-добро бъдеще, в което ще има траен диалог и много размисли. Очакванията ни се основават на истинска цел, желаем приятелство, сътрудничество и мир. Мисля, че мога да кажа това не само от името на Америка, но и от името на Русия.

Президенте Путин, искам още веднъж да ви благодаря, че се присъединихте към мен в тази дискусия, и че продължихте и продължавате открития диалог между нашите държави. Има дълга традиция на дипломация между Русия и Съединените щати за общото благо, и това бе много конструктивен ден.

Днес имаше няколко много конструктивни часа, прекарани заедно, и това е важно и за двете страни, важно е да продължим този разговор. Съгласихме се, че най-вероятно ще се срещаме често в бъдеще и се надяваме, че ще решим всички проблеми, които обсъждахме днес.

Още веднъж, президенте Путин, благодаря ви.

ВЪПРОС: Имам въпрос за президента на Съединените щати.

По време на последното ви европейско турне, казахте, че изпълнението на проекта за газопровода «Северен поток-2» и други проекти правят Европа заложник на Русия. Предложихте да спасите Европа от тази зависимост, като доставяте американски втечнен газ.

Тази студена зима показа жизнеността на сегашната енергийна система в Европа, докато Съединените щати бяха принудени да купуват допълнителни количества втечнен газ, включително руски, за Бостън.

Имам въпрос. Не е ли повече политическо осъществяването на вашата идея? Няма ли да доведе до факта, че в системата за енергийно снабдяване на Европа се образува дупка, в която на първо място попадат потребяващите страни?

И втори въпрос, ако позволите. Преди срещата с господин Путин го нарекохте съперник, но оставихте надеждата, че може би ще успеете да приведете тези отношения в приятелски. Успяхте ли?

ДОНАЛД ТРЪМП: Аз го нарекох съперник, добър съперник. Той наистина е добър съперник. «Съперник» всъщност е комплимент. Мисля, че ще се конкурираме, когато говорим за тръбопровода. Не съм сигурен дали това е добро за интересите на Германия или не, но това е тяхното решение и ще се конкурираме.

Знаете Съединените щати сега са най-голямата държава на света по петрол и газ. Ние продаваме втечнен газ, трябва да се конкурираме с тръбопровода и ние ще се конкурираме успешно, въпреки че те имат някакво предимство. Обсъдих този въпрос с Ангела Меркел в доста сурови тонове.

Но аз също знам къде е същността на въпроса. Те имат близък източник и ние ще говорим за това. Имаме много източници. САЩ са съвсем различна държава в сравнение с тази от преди няколко години. Ще можем да добиваме онова, което добиваме. Вярвам, че ще бъдем много силни конкуренти.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Ще си позволя две думи.

Говорихме с президента, включително по тази тема. Познаваме позицията на президента. Но вярвам, че ние като най-голямата нефтена и газова държава ще можем да работим със САЩ конструктивно за регулиране на международните пазари, защото нямаме интерес от извънредния спад на цените под долната граница. Нашите производители ще страдат от това, между другото, включително в Съединените щати.

След определена граница рентабилността на производството изчезва. Ние също не се интересуваме от прекомерно високи цени, защото това ще убие преработващата промишленост, инженеринга и други отрасли на икономиката. Тук имаме нещо, за което да говорим, има област за сътрудничество. Това е първото.

Второто е по отношение на «Северен поток – 2». Г-н Президент изрази загриженост относно евентуалното изчезване на транзита през Украйна. Уверих господин президент, че Русия е готова да запази този транзит.

Освен това, ние сме готови да удължим договора за транзит, който изтича следващата година, ако спорът между бизнес организациите бъде решен в Арбитражния съд в Стокхолм.

ВЪПРОС: Господин президент, написахте днес в «Туитър», че глупостта, тъпотията на САЩ и Мюлер са отговорни за спада в отношенията между САЩ и Русия. Смятате ли, че Русия е отговорна за всичко или за нещо? За какво носят отговорност те?

ДОНАЛД ТРЪМП: Да, вярвам, че и двете страни са отговорни за ситуацията. Мисля, че САЩ се държат глупаво, би трябвало да започнем този диалог отдавна, още преди да дойда на власт. Вярвам, че всички сме виновни, а Съединените щати всъщност заедно с Русия изграждат тези отношения в момента.

Имаме шанс за сътрудничество по спирането на разпространението на ядрените оръжия - в крайна сметка това е най-важният въпрос, по който можем да работим. Мисля, че вие, и ние направихме грешки, а разследването е нещо ужасно за нашата страна. Мисля, че това не ни позволява да се обединим, т.е. няма таен сговор, а това ни разделя и всеки знаат за това.

Хората ще покажат, че това в никакъв случай не е свързано с предизборната кампания. Много е трудно да се намери някой, свързан с кампанията. Имахме чиста кампания, спечелих, спечелих срещу Хилъри Клинтън и честно казано, дори не искам да говоря повече за това. Ние просто спечелихме тази надпревара.

Просто е неприятно, че над него има някакъв облак. Хората разбират. Но ние обсъдихме този въпрос. Важно е да няма тайни споразумения, а това отрицателно, от своя страна, засяга отношенията между двете най-големи ядрени сили: ние разполагаме с 90% от ядрените оръжия взети заедно. Просто е удивително какво се случва с разследването.

ВЪПРОС: Президенте Путин, може ли да продължа въпроса?

Защо американците и Тръмп да вярват във вас, че Русия не се е намесвала в изборите през 2016 г.? Изхождам от разузнавателните данни

Ще позволите ли екстрадирането на 12-те руски граждани?

ДОНАЛД ТРЪМП: Вероятно знаете, че това понятие всъщност е изтъкнато като причина защо демократите са загубили. В действителност, те трябваше да спечелят, тъй като избирателната колегия, разбира се, дава повече предимства на демократите отколкото на републиканците, но [ние] спечелихе в голяма степен - 306 срещу 232. И тази борба бе справедлива, ние се справихме добре с нея.

Честно казано, ще помоля президента да отговори на втората част от вашия въпрос. Аз просто искам да се повторя отново, че не е имало заговор, не познавах президента, и никой да влиза в конспирация. Нямаше тайни споразумения. Всички тези 12 или 14 - нямат нищо общо с изборите.

Те признават, че тези хора не са свързани с предизборната кампания, но читателят може да повярва. Дори хорато, които са въвлечени в това, може би някои от тях са разказали нещо. В един от случаите ФБР каза, че никой не е излъгал, няма лъжа, въпреки че някой казва, че някой лъже там. Но имахме отлична предизборна кампания.

ВЛАДИМИР ПУТИН: По повод на това на кого да се вярва и на кого да не се вярва и дали изобщо може да се вярва: не трябва да се вярва никому. Да не би да мислите, че президентът Тръмп ми вярва, че и аз му вярвам напълно? Той защитава интересите на Съединените американски щати. Аз защитавам интересите на Руската федерация.

Имаме съвпадащи интереси и търсим общи точки на съприкосновени. Имаме въпроси, по които все още имаме разминаване.. Търсим възможности как да примирим тези различия, как да направим работата си конструктивна. Ние трябва да разчитаме не на непосредствените политически интереси на някои вътрешнополитически сили в нашите страни, а на фактите.

Назовете ми поне един факт, който говори за някакво тайно споразумение по време на кампанията в САЩ. Това е пълна глупост. Не бяхме запознати, президентът просто каза това. Фактът, че в руското общество по време на предизборната кампания в Съединените щати имаше известно мнение по отношение на кандидатите, това е разбираемо. Какво е необичайно?

Днешният президент Тръмп като кандидат говореше за необходимостта от възстановяване на руско-американските отношения. Естествено, в руското общество имаше съчувствие към този кандидат и различни хора можеха да покажат това съчувствие по различен начин. Не е ли естествено да имате съчувствие към човек, който иска да изгради отношения с нашата страна? Това е нормално.

Чухме обвинения срещу компанията „Конкорд“. Доколкото ми е известно, тази компания е наела адвокати в САЩ, както и всички обвинения срещу нея , разпръснати в американски съд. Виждате какво се случва в американските съдилища. Това е, на което трябва да разчитате, а не на слухове. Това е първото.

На второ място, що се отнася до твърденията за 12-те служители на специалните ни служби, нямам никаква представя.. Трябва да разбера какво става. Президентът повдигна въпроса пред мен.

Какво мога да кажа? Ние обсъдихме общото, но какво дапредложа? Налице е валидно споразумение между Съединените щати и Руската федерация през 1999 г. за взаимопомощ по наказателноправните въпроси. Този договор, между другото, работи ефективно.

Ние по молба на другите държави по 100-150 наказателни дела повдигаме в Русия. Преди няколко години бившият ни министър на атомната индустрия беше екстрадиран от САЩ в Руската федерация и осъден от руски съд. Това е работен договор. Това споразумение предвижда определени процедури за съвместна работа.

Можем да ви предложим, че вашата съответна комисия, оглавявана от специалния прокурор ... как му бе фамилията - господин Мюлер? Той може да ни изпрати официално искане в рамките на това споразумение с цел разпитване на онези хора, които счита за виновни за извършването на някакво престъпление. Служителите на нашата прокуратура и разследващи органи могат да провеждат тези разпити и да изпращат съответните материали на Съединените щати.

Освен това можем да направим още една крачка напред. Ние можем да допуснем служители на Съединените щати, включително и от комисията на г-н Мюлер, да присъстват на тези разпити. Но тогава, в този случай, със сигурност ще повдигнем въпроса дали тези действия са реципрочни.

Бихме очаквали от американска страна, да разпитат длъжностните лица, включително представителите на специалните служби на САЩ, които подозираме за извършване на незаконни действия на територията на Руската федерация, в присъствието на нашите следователи.

Какво имам предвид? Известен е случаят с фирма „Hermitage Capital» на г-н Браудър. Според нашето проучване, група от лица, бизнес партньори Браудър незаконно са спечелили в Русия повече милиард и половина долара, без да платят данъци нито Русия, нито САЩ, но са прехвърлили пари в САЩ. 400 милиона са изпратени до кампанията на г-жа Клинтън. Това са официални данни, които се съдържат в техните доклади. 400 милиона изпратени. Но това е техният бизнес, може би те го правят законно, но парите са получени незаконно. Имаме основание да смятаме, че някои членове на службите за сигурност на Съединените щати са съпровождали тези незаконни сделки.

Това е само една крачка напред. Можем да говорим за разширяване на сътрудничеството ни. Моля, има опции, които са предвидени в съответното междуправителствено споразумение.

ВЪПРОС: Господин президент, вие сте искали президентът Тръмп да спечели изборите?

ВЛАДИМИР ПУТИН: Защото той говори за нормализацията на руско-американските отношения…

ВЪПРОС: Добър вечер!

Първият въпрос към г-н Тръмп на английски. Г-н президент, може ли да посочите по-подробно, ако е възможно, конкретни споразумения за това как Русия и САЩ ще си сътрудничат в Сирия? Има ли някакви споразумения и дали този въпрос бе обсъден?

Ако позволите, Владимир Владимирович, въпрос на руски език. Тъй като днес темата за футбола вече е докоснатаняколко пъти, ще задам въпрос на футболен език. Г-н Помпео каза малко по-рано, че когато става дума за сътрудничество в Сирия, сега топката е от страната на Русия. Владимир Владимирович, наистина ли е така? В такъв случай, ако е така, как се възползвахте от това притежание?

ДОНАЛД ТРЪМП: Ще отговоря на първата част от въпроса. Работихме с Израел в продължение на много години, много десетилетия, никой, никоя страна не беше по-близо до тях от нас. Президентът Путин помага и на Израел, и двамата говорихме с Нетаняху, биха искали да направят нещо със Сирия, особено по отношение на сигурността в Израел. В това отношение бихме искали да си сътрудничим, за да помогнем на Израел.

Израел ще работи с нас и ще работим заедно. Мисля, че когато разгледате целия напредък, постигнат в някои области, по-специално изкореняването на „Ислямска държава“, 98-99% от териториите всъщност са освободени, в действителност Русия ни помогна до известна степен. Русия работи с Израел и работата с Израел е добро нещо. Създаването на сигурност за Израел е нещо, което бихме искали да видим.

И искам да добавя още едно нещо - да помагам на хората. Видях доклади, снимки, практически всичко какво се случва там. Ако можем да направим нещо, за да помогнем на сирийския народ да се върне в домовете или някаква хуманитарна помощ, за това говорихме - хуманитарна помощ. И двамата ще се интересуваме от това и ще го направим.

РЕПЛИКА: Моля за извинение, но засега няма конкретно споразумение между въоръжените сили.

ДОНАЛД ТРЪМП: Нашите въоръжени сили си сътрудничат добре. Освен това, те се справят добре, по-добре от нашите политически лидери, в продължение на много години, справят се добре, координират добре действията си в Сирия и другаде.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Ние говорихме, вече споменах за това, за сътрудничеството в хуманитарната сфера. Вчера обсъждах този въпрос с президента на Франция г-н Макрон и се бяхме разбрали, че ние и европейските страни, включително Франция, ще засилим тази работа.

От наша страна ние сме готови да предоставим военен транспортен самолет за хуманитарна помощ. Ние говорихме за това днес с председателя на Тръмп, и аз мисля, че има работа за вършене.

Какво е важно? Огромен брой бежанци вече са концентрирани в граничещите със Сирия, страни: Турция, Ливан, Йордания. Ако ние ще осигурим помощ за хората, които се завръщат в домовете си, миграционния натиск върху Европейския съюз, други страни може да бъдат намален няколко пъти. Мисля, че това е изключително важно от всички гледни точки и от хуманитарна и от гледна точка на решаването на проблемите на бежанците.

Но като цяло наистина съм съгласен с президента Тръмп. Нашите военни много успешно работят едни с други. Надявам се, че те ще могат да преговарят, както беше досега. Ще работим във формат Астана, имам предвид Русия, Турция и Иран. Днес също информирах Доналд за това.

Ние сме готови да съчетаем тези усилия с усилията на така наречената малка група държави, така че процесът да стане широк и да имаме максимални шансове за крайния успех.

Що се отнася до факта, че топката е в нашата страна в Сирия. Г-н Президент току-що каза, че завършихме и успешно проведохме Световното първенство . За топката ...

Искам да предам тази топка на президента, а сега топката е на негова страна (Путин вади футболната топка и я предава на Тръмп), особено след като САЩ ще трябва да бъдат домакини на Световното първенство през 2026 г.

ДОНАЛД ТРЪМП: Вие сте съвършено прави. Да, ще проведем това. Надяваме се, че също добре ще се справим с тази работа.

А тази топка отива при сима ми Барън. Мелания, вземи я.

ВЪПРОС: Въпрос и за двамата президенти.

Президенте Тръмп, вие сте първият. Сега президентът Путин каза, че те не са се месили по никакъв начин на изборите през 2016 г. Цялото разузнаване казва, че Русия се е намесвала. Първият въпрос: на кого вярвате?

По втория въпрос. Сега, когато целият свят наблюдава, ще кажете ли на президента Путин да се отрече от случилото се през 2016 г. и никога да не го прави в бъдеще?

ДОНАЛД ТРЪМП: Интересно ми е защо сървърът така и не бе разгледан от ФБР. Защо в ФБР заявиха, че трябва да разгледат случилото се в кабинета на Националния комитет. Писах за това в «Туитър» и говорих в социалните мрежи: къде е сървърът? Искам да знам къде е този сървър и какво има в него.

Въз основа на това мога само да задам един въпрос. Денкас и други дойдоха при мен, обърнаха се към мен и казаха, че смятат, че това е Русия. Президентът Путин току-що каза, че това не е Русия.

Трябва да кажа следното. Не виждам причина, но искам да видя сървъра. Вярвам и в двете страни. Смятам, че това ще продължи за определен период от време. Мисля, че това не може да стане без да се налага да се разбере какво се е случило до сървърите пакистанския гражданин, които е работил в Националния комитет на Демократическата партия, какво се е случило с електронната поща на Хилари клинтън – 33 хиляди електронни писма са изчезнали просто. Срамота!

Не можем да получим тези 33 хиляди електронни писма. Вярвам на моето разузнаване, но искам да кажа, че президентът Путин силно отрече днес. Той даде отлично предложение. Той каза, че хората, които работят по случая, трябва да работят със руските следователи за тези 12 заподозрени.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Позволете ми да добавя две думи.

Аз също съм работил в разузнаването и знам как се изготвят съответните досиета. Това е първото.

Второ. Считам, че Русия е демократична държава. Но дали Съединените щати са демократична държава? И ако това е така, окончателното заключение в подобен спор може да бъде направено само от съда, а не от оперативните служби.

Компанията, която споменах, «Конкорд» и един от нашите ресторантьори, той е ангажиран в ресторантьорството, са обвинени в намеса. Но те не представляват руската държава.

Имате много хора, включително с голямо, милиардно състояние - г-н Сорос, например, се намесва навсякъде, но какво е това? Да не би това да е позицията на американската държава? Не, не е така. Това е позицията на частно лице. Така е и тук. Има процес в американския съд, последната инстанция винаги е само съдът. Нека разберат, ще видим.

Това се отнася само за отделни лица, а не до държавата. И най-новите обвинения срещу предполагаемите служители на нашите специални служби - моля ви, отговорих. Има междуправителствено споразумение, моля изпратете официално искане, нека комисията на Мюлер ни изпрати молба, ще проведем съответната работа и ще отговорим.

Възможно е и да разширим това сътрудничество, както вече казах, но само на реципрочна основа. Тогава ще очакваме и от американската страна достъп до онези лица, които считаме за служители на специалните служби. Нека да обсъдим подробно и да не използваме руско-американските отношения като разменна монета във вътрешната политическа борба.

ВЪПРОС: Имам въпроси към президента Путин. Два въпроса

Можете ли да кажете, че президентът Тръмп ви е казал или ви е дал намек за официалното признаване на Крим като територия на Русия?

Вторият: има ли руското правителство някакъв компрометиращ материал срещу президента Тръмп и семейството му?

ВЛАДИМИР ПУТИН: Президентът Тръмп има добре известна позиция в Крим и той се придържа към нея. Той говори за незаконността на присъединяването на Крим към Руската федерация. Имаме различна гледна точка. Вярваме, че проведехме референдум в стриктно съответствие с международното право, с Хартата на Организацията на обединените нации. За нас, за Руската федерация, този въпрос е затворен. Това първо.

Второ, доколкото се отнася до компроматите. Чух за това, че се твърди, че събираме мръсотия за г-н Тръмп, когато е идвал в Москва. Уважаеми колеги, когато г-н Тръмп е идвал в Москва, дори не съм знаел, че е бил там. Уважавам президента Тръмп като ръководител на американската държава, но когато дойде преди години като бизнесмен, дори не знаех, че е в Москва.

На икономическия форум в Санкт Петербург пристигнаха над 500 американски бизнесмени с най-висок ранг, дори не помня имената им. Също така, какво мислите, че ние на всеки от тях ще организираме оперативна работа и ще събираме компромати? Трудно е да си представим по-големите глупости, просто е трудно да си представим. Моля, изхвърлете тази простотия от главата си.

ДОНАЛД ТРЪМП: Трябва да кажа, че ако разполагаха с такъв материал, щяха да го представят. Ако някой е видял Петър Страк, когато свидетелстваше през последните няколко дни, когато бях в Брюксел, това е просто срам за ФБР. Това всъщност е срам за нашата страна. И трябва да кажем, че всъщност това е «лов на вещици».

Благодаря на всички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения