Преславското съкровище се завърна от Лувъра

Преславското златно съкровище се завърна в старата столица Велики Преслав след четиримесечно гостуване на основните му експонати в Лувъра. От тази седмица то отново е изложено в трезора на Археологическия музей в старопрестолния град, съобщават от културния институт. Ценителите могат да го видят в пълния му блясък и след основна реставрация и консервация, които бяха извършени от специалисти в немския град Майнц в началото на годината.

По време на гостуването на съкровището във Франция беше изработен луксозен каталог и с него разполагат всички страни участнички в международната научна конференция „Съкровищницата на Преслав”, проведена през септември. Каталогът на френски език обединява всички 45 български паметници, експонирани в изложбата „Преславското съкровище. Отражение на златното българско средновековие“.

Както "Труд" писа, изложбата бе организирана от Министерството на културата, съвместно с трите български музея - Археологически музей “Велики Преслав”, Национален археологически институт с музей при БАН и Национален исторически музей като част от културната програма по повод българското европредседателство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура