Престъпността спада, но иде скок догодина

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията представи доклада на онлайн дискусия днес.

Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията

По убийства България е на 16 място в Европа

Над 60% не съобщават на полицията, а 15% сами се оправят с бандита, когото познават

Устойчив спад на битовата престъпност в България от 2010 до 2019 г. Ново драстично намаление през 2020 г. заради ограниченията, свързани с COVID-19. И пак скок през 2021 и 2022 г., както вече е се е случвало при излизане от други кризи. Това сочи доклад за тенденциите на престъпността у нас, представен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

“Номер едно като фактор за лошата прогноза е безработицата и особено сред мъжете между 15 и 29 г. Това е най-рисковата демографска група, хората от нея извършват 4-5 пъти повече престъпления от останалите групи”, обясни пред “Труд” Тихомир Безлов, старши експерт в ЦИД.

Изследването се прави от 20 години насам и по него се анкетират хора, станали жертви на престъпление. Данните се сравняват с официалната статистика на МВР и се разбира, че към 60% от българите изобщо не съобщават в полицията. Запитани защо, една трета от тях отговарят, че полицията не може да направи нищо, защото няма доказателства (виж таблицата). Но най-любопитен е отговорът на 15%, които са се справили сами, защото познават извършителя. Ако към тях се добавят още 13%, които разчитат на семействата си, излиза че почти всеки трети българин сам си решава проблема с бандитите.

През последните 3 години убийствата, грабежите, кражбите от жилища и на автомобили са намалели с 2,5 пъти спрямо периода 1994-1997 г. Най-драстичен е спадът на умишлените убийства (виж графика 1 и 2), като в момента България е на 16 място в Европа с 1,3 жертви на 100 000 души от населението, докато преди 20-ина години страната ни е заемала първите места.

Звънят на 112 за хулиганства

60% викат Бърза помощ по спешния телефон 

98% от анкетираните в изследването на ЦИД са заявили, че биха го използвали тел. 112, за да съобщят за престъпления. Най-често обаче на спешната линия се звъни за Бърза помощ - 64%, а за полицията при 24% от случаите, а за пожарната - при 6%. Хулиганството е водещо сред престъпленията, за които се съобщава - 47%, с 16% го следва домашното насилие.

Коментари

Задължително поле