На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Приемат заявления за подмяна на старите печки на домакинствата във Велико Търново от януари

Велико Търново

Информационна дискусия за мерките за подобряване на чистотата на въздуха се проведе в Общината

От януари идната година започва приемът на заявления по пилотната схема за подмяната на старите печки на домакинствата във Велико Търново с нови отоплителни уреди, щадящи околната среда. Това стана ясно по време на информационна дискусия, която Общината организира заедно с граждани, представители на институции и на газоразпределителното дружество „Овергаз“. По време на кръглата маса подборно бе представен първият по рода си интегриран проект с мерки за подобряване на чистотата на въздуха в шест града – София, Велико Търново, Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора, защитен по програма Life+ на Европейската комисия.

Планираните дейности за Старата столица бяха представени от Зорница Кънчева-Миладинова, ръководител на проекта за Велико Търново, консултанти и експерти от общинска администрация.

Една от основните мерки е подмяна на общо 548 старите печки на дърва и въглища с отоплителни уреди, работещи с алтернативни източници. 70 домакинства ще бъдат обхванати в пилотната фаза, чийто прием на заявления започва през януари, а още 478 домакинства – в основния етап. Очакваният резултат е годишно намаление на фините прахови частици с 8,5 тона. Смяната на печките ще е безплатна за хората.

По време на срещата бяха очертани и районите, определени след социологическо проучване и на базата на концентрацията на къщи със стари и замърсяващи отоплителни уреди. Първата зона обхваща широкия център на града, кв. „Варуша“ и Стария град, а вторият район е в кв. „Асенов“.

В хода на дискусията бяха отправени редица въпроси и предложения, едно от което е да бъде търсен приоритетен подход при сградите – паметници на културата.

Проектът на Схемата с всички приложени документи за обществените консултации е публикуван на сайта на общината, в раздел „Околна среда“ на адрес https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/opazvane-na-okolnata-sreda/proekt-blgarskite-obshini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-kachestvo-vazduh-life/.

Проектът „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ ще бъде реализиран в периода от 2019 до 2024 година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.