Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Приеха нови 3 деца с морбили в Инфекциозна болница-Пловдив

Нови три деца с морбили (дребна шарка) бяха приети във вторник в инфекциозното отделение на Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив, съобщи нейният началник проф. д-р Марияна Стойчева. С това случаите в региона станаха 7, като всички заразени са от ромски произход, диагнозите им са потвърдени след изследвания и от Националната референтна лаборатория.

Замирисва на епидемия, каквато у нас не е имало от 2010 г. насам, не крият безпокойството си инфекционисти от града под тепетата. Новоприетите пациенти са децата на 20-годишната жена от Златитрап и 23-годишната от Чешнегирово, които бяха диагностицирани още през уикенда, както и 6-месечно бебе от квартал “Столипиново” в Пловдив. То няма роднински връзки с другите две заразени деца от Столипиново – на 2 години и на 7 месеца.

Екип на Министерството на здравеопазването ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи. За да предпази населението от епидемия от морбили, МЗ изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности срещу увеличаващата се заболеваемост.

В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили – съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции.

От РЗИ-Пловдив съобщиха, че разполагат в наличност с нужните дози от ваксината, и имат готовност при необходимост да пристъпят незабавно към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар. Към момента обаче не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, като вирусът е разпространен по целия свят. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците.

Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи – с наличие на тахикардия, енцефалопатия, бронхопневмония. Източник на зараза е само човекът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009- 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая. Над 95% от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Замирисало то , да не казвам кое ?!!?!? ЖУРНАЛЯ СТИГА СТЕ ПЛАШИЛИ НАРОДА!!!!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.