Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Пътната агенция ще продава само маршрутни карти

Интензивен трафик по границите на страната

Бенямин Нетаняху призова за по-близки отношения с Украйна в Киев

Трите закона, на които трябваше да се раздели Законът за движение по пътищата, са оттеглени

Петима ранени при верижна катастрофа с три коли край Плевен

Шестима души са загинали при тежка катастрофа в Турция

Пожар бушува в склад за вторични суровини в Ботевград Шест екипа се борят с огнената стихия

Екоинспектори от Велико Търново: Няма превишения на нормите на въздуха след повторното запалване на депото в Свищов

Бела Торн се снима топлес, режисира порно филм

БАБХ насочи за унищожаване 13 677 кг храна от животински и неживотински произход

Откритите тела в Негован са на възрастни мъж и жена, убити са преди около два месеца

Гуцанов е без правомощия да преговаря за ОИК ДПС и БСП се скараха за секретарското място в избирателната комисия във Варна

Валентин Велчев с „Пирински орли“ на Пирин Фолк 2019

Случай на малария е установен в център за мигранти в Харманли

Признава ли се за „клас“ времето на обучение в университет

Въпрос: Признава ли се за „клас” времето на обучението във висше учебно заведение?
М. Георгиева, гр. Ямбол

Отговор: Често в практиката работодателите се сблъскват с въпроса дали следва да включат във вътрешните си правила клауза, че ще признават като дейност по същата или сходна професия за целите на допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит и времето на обучение във висше училище за степен „магистър” или „доктор”, доколкото степента е придобита по същата или сходна специалност (по аргумент на чл. 12, ал. 4, т. 2 от Наредба за структурата и организацията на работната заплата).

При определянето на допълнително възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, признаването на предходен трудов стаж се извършва от работодателя, при който лицето работи по трудово правоотношение. Преценката на работодателя следва да има предвид посочената по-горе разпоредбата на Наредба за структурата и организацията на работната заплата, съгласно която трябва да са налице едновременно две предпоставки:

– от една страна се отчита времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица, или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство;

– от друга – тази трудова дейност и/или професия е същата или сходна с работата по сключения трудов договор. Визираната от Вас разпоредба посочва, че лицето трябва да е упражнявало трудова дейност и/или професия за същата или сходна с работата по сключения трудов договор, а не да е било в процес на обучение за придобиване на професионална квалификация.

Освен това при упражняването на тази дейност, лицето трябва да е било задължително осигурено за съответните осигурителни рискове, докато студентите – редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст, и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка, подлежат само на здравно осигуряване и се осигуряват съгласно чл.40, ал.3, т.2 от Закона за здравното осигуряване за сметка на държавния бюджет.

Предвид това, че студентите/докторантите по време на обучението не изпълняват посочените в горепосочените условия от Наредба за структурата и организацията на работната заплата, работодателят не би следвало да признава тези периоди при определяне на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит.

Въпреки това обаче, право на работодателя е да определи допълнителни условия за признаване и/ или увеличение на възнаграждение за придобит трудовия стаж и професионален опит.

Важно е да припомним, че с колективен трудов договор на браншово равнище се определя минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за съответния бранш, а конкретният размер се определя в колективен трудов договор и/или във вътрешните правила за работната заплата в предприятието и в индивидуалния трудов договор.

Също така, с колективен трудов договор, с вътрешни правила за работната заплата или с индивидуален трудов договор могат да се определят по-високи размери на допълнителните трудови възнаграждения, определени с наредбата.

Тодор Капитанов – юрист, национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Скапана и наблагодарна държава! В Германия и другаде годините на следване във висше училище се признават за трудов стаж. През това време студентите се подготвят да служат със знанията си на държавата – ерго, положен труд. Дори на мен, като живеещ във ФРГ, при пенсионирането ми ми признаха 5 години висше образование и то в България.

  2. Стефане,Стефане,неблагодарна държава няма,има неблагодарни хора.Пенсионер стана,но акъл не ти дойде.
    Аман от малоумници на които все държавата им пречи.Каква ФРГ 2017!

    1. Малоумника си ти. Официалното име на Германия е Федерална Република Германия. Изглежда си много благодарен на нашата държава, която те е „изучила“ толкова „добре“.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.