Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Признава ли се за „клас“ времето на обучение в университет

Снимка: МОН, Архив

Въпрос: Признава ли се за „клас” времето на обучението във висше учебно заведение?
М. Георгиева, гр. Ямбол

Отговор: Често в практиката работодателите се сблъскват с въпроса дали следва да включат във вътрешните си правила клауза, че ще признават като дейност по същата или сходна професия за целите на допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит и времето на обучение във висше училище за степен „магистър” или „доктор”, доколкото степента е придобита по същата или сходна специалност (по аргумент на чл. 12, ал. 4, т. 2 от Наредба за структурата и организацията на работната заплата).

При определянето на допълнително възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, признаването на предходен трудов стаж се извършва от работодателя, при който лицето работи по трудово правоотношение. Преценката на работодателя следва да има предвид посочената по-горе разпоредбата на Наредба за структурата и организацията на работната заплата, съгласно която трябва да са налице едновременно две предпоставки:

– от една страна се отчита времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица, или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство;

– от друга – тази трудова дейност и/или професия е същата или сходна с работата по сключения трудов договор. Визираната от Вас разпоредба посочва, че лицето трябва да е упражнявало трудова дейност и/или професия за същата или сходна с работата по сключения трудов договор, а не да е било в процес на обучение за придобиване на професионална квалификация.

Освен това при упражняването на тази дейност, лицето трябва да е било задължително осигурено за съответните осигурителни рискове, докато студентите – редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст, и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка, подлежат само на здравно осигуряване и се осигуряват съгласно чл.40, ал.3, т.2 от Закона за здравното осигуряване за сметка на държавния бюджет.

Предвид това, че студентите/докторантите по време на обучението не изпълняват посочените в горепосочените условия от Наредба за структурата и организацията на работната заплата, работодателят не би следвало да признава тези периоди при определяне на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит.

Въпреки това обаче, право на работодателя е да определи допълнителни условия за признаване и/ или увеличение на възнаграждение за придобит трудовия стаж и професионален опит.

Важно е да припомним, че с колективен трудов договор на браншово равнище се определя минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за съответния бранш, а конкретният размер се определя в колективен трудов договор и/или във вътрешните правила за работната заплата в предприятието и в индивидуалния трудов договор.

Също така, с колективен трудов договор, с вътрешни правила за работната заплата или с индивидуален трудов договор могат да се определят по-високи размери на допълнителните трудови възнаграждения, определени с наредбата.

Тодор Капитанов – юрист, национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Скапана и наблагодарна държава! В Германия и другаде годините на следване във висше училище се признават за трудов стаж. През това време студентите се подготвят да служат със знанията си на държавата – ерго, положен труд. Дори на мен, като живеещ във ФРГ, при пенсионирането ми ми признаха 5 години висше образование и то в България.

  2. Стефане,Стефане,неблагодарна държава няма,има неблагодарни хора.Пенсионер стана,но акъл не ти дойде.
    Аман от малоумници на които все държавата им пречи.Каква ФРГ 2017!

    1. Малоумника си ти. Официалното име на Германия е Федерална Република Германия. Изглежда си много благодарен на нашата държава, която те е “изучила” толкова “добре”.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.