Прикриван ли е от полицаи двойният убиец Викторио

Викторио Александров е зад решетките с постоянна мярка „задържане под стража”. Снимка БУЛФОТО

Знаем за два случая на насилие над жени, но не и защо не са му взели оръжието, казват роднини на жертвите

„Имаме сериозни притеснения, че могат да бъдат умишлено пропуснати и дори скрити факти от полицията, която разследва двойното убийство на нашата дъщеря и внучката ни.” Това разказа пред „Труд” почернената майка и баба Ваня Министерска. Преди 5 месеца тя и съпругът й Георги загубиха 23-годишната Дарина и малката Никол - на една годинка.

На 29 октомври по обед м.г. частният охранител Викторио Александров (26 г.) уби със законния си пистолет бившата си приятелка Дарина в дома й в столичния квартал „Надежда” и отвлече дъщеричката им Никол. Късно вечерта същия ден гардът гръмна и детето и бе заловен от полиция и жандармерия край село Долни Богров.

Виктория Александров е в ареста, а разследването на двойното убийство се води от дознател в СДВР.

Преди дни - на 25 и 26 март, Ваня и Георги Министерски са подали две молби до главния прокурор Сотир Цацаров. В тях настояват делото да се възложи на следовател към Софийска градска прокуратура и сочат, че знаят от дъщеря си Дарина, че Викторио се хвалел пред нея как е нападнал бившата си приятелка и родителите й в град Бухово. А също и за друг случай, при който е следил и тормозил психически и опитал да отвлече бивша приятелка, още ученичка, от град Елин Пелин.

]</a> Жертвите - 23-годишната Дарина и малката Никол. #Снимка Семеен архив
Жертвите - 23-годишната Дарина и малката Никол. #Снимка Семеен архив

„При такава огромна загуба - на единствено дете и единствено внуче, на нас нищо не ни остана, освен да се стремим да се разкрие цялата истина по случая. Ако тези две, а може би и повече, прояви на насилие над жени - негови бивши приятелки, бяха разследвани в годините от МВР, ако бе наказан по един или друг начин за тези прояви, ако му бяха взели разрешителното за оръжие, може би сега Дарина и Никол щяха да са живи”, казва Ваня Министерска. Тя и съпругът й са убедени, че главният прокурор ще разбере опасенията им досъдебното производство да не се води формално. Още повече, че има голяма вероятност пред съда двойният убиец и защитата му да поискат съкратен процес, така че събраните при разследването данни да не се обсъждат в зала и да не станат достояние на обществото.

Родителите са подали и сигнал до Дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР, тъй като - пак според хвалби на Викторио пред дъщеря им, той се ползвал със закрила от висшата полицейска началничка М. И., която била братовчедка и съседка на родителите му. „Изтъквал е пред дъщеря ми „връзката” си с тази МВР служителка, а и към днешна дата за нас остават странни множество факти около Викторио и неговото разрешително за оръжие”, обяснява Ваня Министерска. Например - Викторио е адресно регистриран в дома на родителите му в столичния квартал „Хаджи Димитър” и в личната му карта, която е издадена през 2010 г., е записан този постоянен адрес, който е района на Пето РПУ. Когато през 2013 г.

]</a> Разрешителното за оръжие на Викторио Александров, издадено през 2013 г., от което си вижда, че личната му карта е от 2010 г.
Разрешителното за оръжие на Викторио Александров, издадено през 2013 г., от което си вижда, че личната му карта е от 2010 г.

Викторио получава правото да носи оръжие, той се регистрира към служба КОС в Трето РПУ, където е работила и М. И. А са добре известни строгите изисквания на закона, притежателите на оръжие да се регистрират към КОС по постоянен адрес, тоест - Викторио е трябвало да се води на отчет към Пето РПУ.

В периода до 2015 г., когато още не се познава с Дарина, той напада предишната си приятелка и родителите й в Бухово, заплашва ги и с оръжието си.

„Научихме, че на място е извикан патрул от Пето РПУ, който е изготвил доклад по случая и е образувана преписка. Чрез нашия адвокат поискахме да се запознаем с фактите от нея и дали е било предприето нещо, но от СДВР ни бе отговорено по телефона, че преписката е била препратена за вземане на отношение до служба КОС в Трето РПУ, където следите й се губят. Затова питаме дали е имало намеса на М. И. или на нейни колеги от Трето РПУ, така че да не бъде взето разрешителното на охранителя”, пояснява майката на Дарина. Тя не изключва и участието на полицайката М. И. със съвети при влошаване на отношенията между Викторио и Дарина, доколкото 3 дни преди убийството охранителят отива да подаде жалба в полицията, че е подложен на психически тормоз от приятелката, с която вече са се разделили. А явно още същият ден вече е замислял и двойния разстрел, тъй като качил във фейсбука си две жалейки.

] Ваня Министерска - майка на Дарина и баба на Никол
Ваня Министерска - майка на Дарина и баба на Никол

Ваня Министерска: За нас мотивът е финансов, не е престъпление от ревност

„Желанието ни е разследването да разкрие точно и мотивът за двойното убийство. Колкото и да изглежда странно, ние - като родители на Дарина, не приемаме тезата, че злодейството е извършено от ревност или някакви други емоции, а целта му е била користна и със съвсем премислени ходове да наследи имоти”, каза още Ваня Министерска. Според нея в България от 50-те години насам има три такива доказани случаи, при които убийците са движени от мотива да станат наследници на недвижима собственост на жертвите си.

„Дарина и Викторио живееха без брак в апартамента, дарен от баба й. Отделно дъщеря ми имаше и собственост върху къща. С Викторио те имаха дете, което той е признал по съответния ред. На 29 октомври м. г. към 13 ч, когато той убива Дарина, малката Никол става наследник на имотите й, а към 0,45 ч на 30 октомври, когато почива и детето, бащата става негов наследник. Когато научихме това, ние заведохме гражданско дело срещу Викторио като „недостоен наследник”, но засега то е спряно, докато приключи наказателния процес”, поясни майката на Дарина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право