Пристига международното подкрепление от "Фронтекс" за охрана на границите ни

В София днес пристига международното подкрепление от „Фронтекс” за охрана на границите – това са 100 нови служители на европейската агенция за охрана.

Заради увеличаващия се бежански натиск страната ни поиска "Фронтекс" да подсили контингента си в България с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха.

Но вместо 200 служители обаче засега у нас пристигат само половината, предаде БТВ. Допълнителните сили ще бъдат разположени както на българско-турската, така и на българско-сръбската граница.

85 от служителите ще са ангажирани с охраната на зелена граница, а 15 ще са в КПП-тата. Днес предстои да бъдат уточнени конкретните задачи, които служителите на "Фронтекс" ще изпълняват на наша територия.

Междувременно продължава специализираната полицейска операция по българо-турската граница за овладяване на бежанския натиск. През последните дни граничните полицаи засякоха няколко стотин мигранти, правещи опит да нахлуят на територията на България.

В някои от случаите имаше и задържани групи, предвождани от каналджии. Само вчера в бургаско бяха арестувани 40 нелегални при опит да бъдат прекарани с луксозни джипове.

По последни данни броят на нелегално преминалите границата ни с Турция е нараснал от 100 на 200 за денонощие. Изградени са мобилни КПП-та, които да помагат за овладяването на ситуацията.

Коментари

Задължително поле