Приходите на НАП нараснаха с 914 млн. лв.

Балансът е в основата на успеха

Близо 8,8 млрд. лв. са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 г., което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, обявиха от НАП. Към края на април 2020 г. данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв.

Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична обстановка и при отложено за юни 2021 г. (вместо до края на март) внасяне на корпоративния данък, поясняват от приходната агенция. Към 28 април 2021 г. приходите от данък върху доходите на физическите лица са над 1,3 млрд. лв., от корпоративни данъци - 490 млн. лв., а от ДДС - и 2,8 млрд. лв.

Общият размер на приходите от осигуровки за периода е 3,7 млрд. лв., като от тях 2,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 942 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски, а 527 млн. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица – с над 12%, следван от данъка върху добавената стойност – над 10%. Намаление с около 7% заради законови промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този данък. Приходите от осигуровки растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

„Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага НАП, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти, екипът на НАП управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лв.“, каза по повод рекордните постъпления изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика