САЩ въведоха санкции срещу руска финансова компания

Русия и Китай са блокирали усилията на САЩ да спрат петролните доставки за Северна Корея

Земетресение от 6,5 по Рихтер в Западна Папуа в Индонезия

Военни и индустриални обекти с американско присъствие са били атакувани в Ирак

„Американ Еърлайнс“ закупува 50 от най-новите модели пътнически самолет на „Еърбъс“

Борис Джонсън е начело и след третия кръг на изборите за приемник на Тереза Мей

Партиите излизат на пазара, НС няма идеи за контрол на покупките ДПС предложи дарения без лимит, ГЕРБ - безплатни партийни клубове

Два български ТИР-а катастрофираха в Румъния, шофьор е загинал Причина за инцидента е спукана гума на единия от камионите, съобщават от МВнР

Бой между деца в София прати 11-годишен в „Пирогов“

12 000 лева глоба за шум на открито (обзор) МВР поема контрола върху нарушителите на закона

Болниците стопили дълговете си с 30 млн. лв.

19-годишна българка е арестувана в Гърция за разпространение на детска порнография

Данъци и осигуровки за обезщетение след уволнение

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 20 юни 2019

5 нови линейки за лятото в Бургас

Приходите на хотелите нараснали с близо 10% Най-висока е заетостта на местата с 4 и 5 звезди

През април в страната са функционирали 2052 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и др. Броят на стаите в тях е 74,6 хил., а на леглата – 157,9 хил.

Броят на реализираните нощувки се увеличил със 7,6%

Приходите на хотелите от нощувки през април нарастнали с близо 10% спрямо същия месец на миналата година и достигнали 51,7 млн. лв., обявиха от НСИ. Увеличавали се приходите както от българи – с 14,5%, така и от чужденци – с 6%. Броят на българите, отседнали в хотел през месеца, както и броят на реализираните от тях нощувки, нарастнали, но със значително по-бавни темпове от приходите на хотелите. Явно българите дават значително по-големи суми за да отидат на хотел за един уикенд, спрямо същия месец на миналата година. Това може да се дължи или на избор на хотели с повече звезди, или просто на вдигане на цените.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през април, е 962,7 хил., или със 7,6% повече от същия месец на миналата година, сочат данните на НСИ. Най-голямо увеличение на нощувките (с 12,3%) е отчетено в хотелите с 4 и 5 звезди.

Броят на гостите в местата за настаняване през април се увеличил с 4,3% на годишна база и достигнал 450,7 хил. Нарастнали както българите, така и чужденците, съответно с 4,3% и 4,2%. Българите, отседнали в хотели, мотели или хижи през април, са 281,8 хил. като са останали средно за 2 нощувки, което е един дълъг уикенд.

Чужденците пък са 168,9 хил. като са реализирали средно по 2,4 нощувки. 75,1% от тях са били в хотели с 4 и 5 звезди.

През април в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 77% от нощувките на чужденци и 36,9% от тези на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 15,1% от нощувките на чужденци и 31,7% – на българи, докато в тези с 1 и 2 звезди те са съответно 7,9 и 31,4%.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през април е 22,9%, като се увеличил с 0,9 процентни пункта. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 26,6%, следват тези с 3 звезди – 23,8%, и с 1 и 2 звезди – 16,5%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.