Приятелски огън по Сандърс на тв дебат

Бърни Сандърс (вляво) бе подложен на приятелски огън от съпартийци на дебата на демократите в Южна Каролина. Предстоящият там в събота първичен вот е ключов за оставането на Джо Байдън (вдясно) в битката за Белия дом.

Кандидатите демократи се обединиха срещу фаворита

Ключов вот в Южна Каролина в събота

Блумбърг го атакува за намесата на Русия в негова полза

Бърни Сандърс (78 г.) бе яростно атакуван от свои съпартийци опоненти в битката за номинация за кандидат за президент на тв дебата между претендентите демократи, предаде Би Би Си.

Сенаторът от Върмонт, който се самоопределя като социалист, за пръв път стана обект на такъв приятелски огън. Нападките срещу него идват след проведените първични избори в три американски щата - Айова, Ню Хемпшир и Невада, в които той се оформи като фаворит да се изправи срещу Доналд Тръмп в надпреварата за поста в Белия дом.

Дебатът късно във вторник в Южна Каролина (в която ще има първичен вот в събота) на практика повтори по стил предишния от миналата седмица в Невада. Само че тогава обектът на приятелски огън бе милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (78 г.). Досега той не е участвал в първични избори, смята да се включи в надпреварата на Супервторника на 3 март, когато едновременно ще гласуват 14 щата.

Този път Блумбърг бе в настъпление. „Владимир Путин мисли, че Доналд Тръмп трябва да бъде президент на САЩ и по тази причина Русия ви помага да (спечелите номинацията на партията), за да загубите от (Тръмп)”, обърна се бившият кмет на Ню Йорк към Сандърс. В това изказване Блумъбрг се позова на появили се в медии твърдения, че Русия отново се намесва в изборите в САЩ, като подпомага кандидатурата на Сандърс, който заради крайните си възгледи се смята за лесен противник на Тръмп.

В този дух критики към сенатора от Върмонт отправи и друг от претендентите на демократите - Пийт Бутиджид. „Ще ви кажа какъв ще е резултатът (ако Сандърс бъде кандидатът на демократите). Резултатът ще е още четири години (управление на) Доналд Тръмп”, отсече Бутиджидж.

Сандърс се защити, като цитира проучвания, които му отреждат победа над Тръмп. И посочи, че той е единствения кандидат сред демократите, способен да ентусиазира младежите и малцинствата.

Коментари

Задължително поле