Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Приятелят на задържаната в Турция българка – обвинен в тероризъм

Снимка БТВ

Ново развитие придоби драмата с българките, арестувани в Турция по подозрение в членство в забранена организация. По-възрастната жена беше освободена, като тя и бащата на момичето, което все още е в ареста, пътуват към град Айдън.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски и външният ни министър Екатерина Захариева са уверили семейството, че според наблюдаващия прокурор няма конкретна причина за задържането на младата Мира.

Днес изтичат последните часове за българката от 7-дневния срок, в който може да продължи задържането й без повдигнато обвинение.

Нейният приятел, който е британски гражданин, обаче е с обвинение за участие в терористична група, като се очаква да бъде съден и за терористична пропаганда. И двамата младежи изразяват в социалните мрежи симпатиите си към кюрдската кауза, като обаче снимки показват, че той е бил в Сирия и е възможно да е бил част от въоръжената съпротива, разказва БТВ.

Предисторията

Мира живее в Лондон, там е специализирала международни отношения. “Нейната грешка е, че едно младо момиче се е запознало с момче във „Фейсбук” и си имат добри отношения, и симпатизират на кюрдите. И че във „Фейсбук” е разпространявала статии, че Ердоган е диктатор. Дори и аз подлежа на задържане по подобни обвинения”, коментира Боян Хаджиев от катедра „Международни отношения” в УНСС.

Приятелят на Мира също има интереси в Близкия Изток. Той придружава семейството по време на почивката им Турция, когато тримата, без бащата, са задържани. Хаджиев е категоричен: “Не става въпрос за терористи.Става въпрос за едно обикновено семейство, което е отишло на посещение на гроба на дядото на една от задържаните”.

Според мнението на негови познати, бащата на Мира – Яшар Абдулселамоглу е уважаван университетски преподавател и активен анализатор по кюрдския въпрос. Именно бащата сигнализира консулството ни в Анкара за ареста.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Момчето май не е бил войник в коалицията ами е бил в “кюрдската миоиция “, която е организирала бомбените атентати в на стадиона на Бешикташ ,жп гарата в Анкара и много други..

Отговорете