При необходимост: Удължават мярката 60/40 и след 30 септември (обзор)

Работодатели, синдикати и правителство се разбраха за промени в мярката 60/40 от 1 юли на заседание на тристранката.

Условията са да има продължаващ спад на продажбите и заетостта

Без изискване за платени данъци на фирмите за 2020 г.

Мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, ще бъде удължена до края на годината при необходимост. Това съобщи социалният министър Деница Сачева след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тя обаче ще важи само за отделни сектори, които имат нужда, добави Сачева.

Едно от условията, мярката да продължи и след 1 октомври, е спадът в продажбите на фирмите да остане минус 20%, както беше през април, обясни пред “Труд” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му индустрията очаква през май и юни още по-голям срив в продажбите от този през април. Най-вероятно това ще се случи и в други сектори като туризма и ресторантьорството например. Друго условие е колко вълни на коронавирус ще имаме през есента и зимата, посочи Велев. Надяваме се от септември да започне възстановяване и ръст на заетостта. Имаме уверение, че ако това не се случи, ще се помисли за удължаване на мярката и по-ясно таргетиране на засегнатите сектори”, заяви председателят на АИКБ.

Засега е ясно, че схемата 60/40 се удължава от 1 юли до 30 септември. Две съществени промени ще има в нея. Отпада изискването работодателят да е платил всички данъци и социални осигуровки за 2020 г., за да може да кандидатства. Той само трябва да ги е декларирал като дължими. Задължително е обаче да е платил задълженията си към хазната до 31 декември 2019 година. Другата промяна е, че за да получат компенсации, фирмите не е нужно да са спрели част или цялата си дейност или да са въвели намалено работно време. От 1 юли единственото условие е да имат спад на продажбите от поне 20 на сто.

Разширяват се секторите, които имат достъп до помощта. В сектор “Здравеопазване” всички субекти, които нямат договор с НЗОК, ще получат правото да кандидатстват за компенсации, ако отговарят на условията, поясни социалният министър Деница Сачева.

Това ще даде възможност по мярката да кандидатстват и зъболекарските кабинети, както и лабораториите за кръвни тестове и тъканните банки. В сектор “Образование” освен частните детски градини, които имаха право на помощта, вече достъп ще имат и частните учебни школи.

Средства няма да се изплащат за работници, които са в селското, горското, рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление, дейности на домакинства като работодатели и дейности на екстериториални организации и служби.

“Продължаваме, както и досега, да изплащаме 60% от осигурителния доход, но вече за месец май 2020 година, както и 60% от дължимите осигуровки за сметка на работодателя”, отбеляза Сачева.

Нови две схеми

Дават по 610 лв. за назначаване на безработен 

От 1 юли мярката 60/40 ще действа съвместно с две други по ОП “Развитие на човешките ресурси”.

“Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60/40, така и за компенсации от 290 лева в секторите “Пътнически превоз” и “Туризъм”. Общият размер на компенсацията за работодателите, които ползват и двете мерки, ще бъде до 80%”, съобщи още социалният министър Деница Сачева.

От 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката “Заетост за теб”, с която биха могли да наемат безработни лица за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева, плюс осигуровките. Ако работодател кандидатства по мярката “Заетост за теб”, заедно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице”, уточни социалният министър.

Към 25 юни общият брой на безработните лица в страната е 277 160 души, като за периода от 13 март до момента 78 568 човека са намерили работа. Деница Сачева отчете нарастваща тенденция, в която повече хора намират, отколкото губят работата си. По думите є на ден средно 2 000 души намират работно място през последните дни.

Заради епидемията

ЕК одобри 200 млн. лв. помощ за български компании

В полза на 1500 средни фирми

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 200 милиона лева за подкрепа на средни компании, засегнати от епидемията от коронавирус.

Публичната подкрепа ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (87 милиона евро). Тя ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 75 000 евро на компания и ще бъде достъпна за компании, които работят във всички сектори, с изключение на първичното производство и преработката на селскостопански продукти, рибарството, аквакултурите, горското стопанство и финансовия и хазартния сектор. Очаква се мярката да бъде от полза за около 1500 средни компании у нас.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално помощта ще бъде отпусната преди 31 декември 2020 г. и няма да надвишава 800 000 евро на компания.

Коментари

Задължително поле