Провали на Ботуша

Конте поема водеща роля в бъдещите преговори

Съществуват множество потенциални поводи за раздор

Италия остана месец без правителство, защото Матео Салвини, лидерът на водещата в проучванията на общественото мнение крайнодясна партия „Лига“, се опита да предизвика избори, които можеха да го доведат до победа и премиерски пост. Планът се провали с гръм и трясък. Вместо това страната се оказа управлявана от нова коалиция, съставена от изоставените коалиционни партньори на Салвини - Движението „Пет звезди“ (ПЗ) - и лявоцентристката Демократическа партия (ДП).

Бъдещият курс на третата по големина икономика в еврозоната зависи от това дали тази безпрецедентна коалиция между двама съперници - които до миналия месец не искаха да имат нищо общо - може да се задържи.

Предложеният за премиер е Джузепе Конте, който беше премиер и на досегашното правителство. В. „Република“ го описва като „първия ръководител на дясно правителство, който, без да му мигне окото, става ръководител на ляво правителство“.

Когато получи поста миналата година, Конте беше преподавател по право без политически опит. На дебати в Европарламента бившият белгийски премиер Ги Верхофстат му се подигра, наричайки го „марионетка“ в ръцете на Салвини и на лидера на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо.

Оттогава той обаче придоби повече тежест и получи възторжени похвали от политически лидери, включително президента на САЩ Доналд Тръмп. Съвсем неотдавна Конте произнесе енергична реч в парламента, в която порица Салвини за неговата нелоялност.

Сега 55-годишният Конте поема водеща роля в изработването на обща политическа програма на Движението „Пет звезди“ и ДП и в разпределянето на министерски постове. ПЗ и ДП са дали общи обещания да работят заедно по въпроси като изграждането на по-екологична и по-справедлива икономика, борбата с корупцията и укриването на данъци и изключването на водещите към рецесия повишавания на ДДС от бюджета за 2020 година.

На теория правителството може да се задържи до края на мандата на сегашния парламент през 2023 година. Но съществуват множество потенциални поводи за раздор. Например, ДП подкрепя изграждането на високоскоростен влаков тунел от Италия за Франция, което ПЗ иска да блокира. Този проблем ускори настъпването на предишната правителствена криза, тъй като Лигата също подкрепя проекта.

Превод: БТА

Коментари

Задължително поле