Провал на събранието за по-евтина вода в Шумен

Цената на водата в Шумен остава 3,40 лв. за кубик

Извънредното общо събрание на ВиК-Шумен, свикано с единствена точка за връщане на старата цена на водата - 3,30 лв. за кубик, се провали в сряда. Гласуван бил дневния ред и представителят на държавата, която държи 51%, гласувал против този дневен ред.

"Така че събранието приключи преди да е започнало", коментира зам.-кметът по стопански дейности Росица Антонова, която бе представител на община Шумен на събранието. Какво ще се случи занапред не е ясно.

По-късно от ВиК-Шумен изпратиха прессъобщение как е протекло събранието, закрито за медиите. В него се обяснява, че "представителят на държавата Иван Крачунов гласува против предложения дневен ред, тъй като според заповед РД-02-14-55/18.01.2019 г. на министъра на МРРБ Петя Аврамова се касае за вземане на решение по въпрос, който е извън определените в Търговския закон компетенции на Общото събрание на съдружниците".

Казва се, че той предожил да се гласува друго - да се възложи на управителя на ВиК да извърши обстоен анализ на действащата цена на водата с цел преценка на необходимостта за нейното намаляване със заповед на управителя, в случай, че бъде установено несъответствие между утвърдената за 2019 г. цена /3,40 лв. б.а./ и нейното качество. Присъстващите представители на общините възразили, защото нямат мандат от общинските съвети да гласуват подобно предложение и настояли да се върви по предварителния дневен ред. Тогава представителят на МРРБ гласувал против.

До извънредното общо събрание се стигна по предложение на кмета на община Шумен Любомир Христов. Цената на водата засега остава 3,40 лв. за кубик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони