Проверка на "Медицински одит" не откри нарушения при лечението на починалия от COVID-19 абитуриент в Търново

Веселина Ангелова

Инспекцията е установила, че младежът е бил със затлъстяване и чернодробно увреждане

Приключила е проверката на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ /ИАМН/ в областната болница във Велико Търново, която не е открила нарушения в лечението на 19-годишния абитуриент, който почина от коронавирус.

Христо Денев е бил хоспитализиран на 12 юли с положителен PCR тест. Девет дни по-късно състоянието му се влошило и младежът е бил преместен в реанимацията, където е интубиран. След 10 дни борба за живота му, на 31 юли момчето издъхнало.

Резултатите от проверката бяха огласени в сряда пред журналисти от директора на болницата д-р Стефан Филев. 

При инспекцията е установено, че диагнозата е своевременно поставена, лечението е било адекватно, не е допусната лекарска грешка, която да е станала причина за смъртта и че фаталният изход е настъпил поради съпътстващи фактори като затлъстяване и чернодробно увреждане. 

Внезапна инспекция на РЗИ с участието на следовател в отделението по Реанимация не е установила наличие на вътрешно болнична инфекция. При проверката на ИАМН са искани показания от личния лекар на момчето д-р Таня Витанова, както и от национални консултанти, които са давали експертни становища на търновските медици по време на хоспитализацията на Христо. Според епикризата, момчето е било лекувано със  седем антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра. Няма обаче подписана декларация за съгласие за прилагането на медикаментите.

„Христо беше пълнолетен и постоянно му се обясняваше какво му се прави. Той съдействаше и непрекъснато благодареше. Не можех да внеса при болния от заразена среда документ, който да подпише и след това да го изнеса, а няма как лист хартия да бъде дезинфекциран“, обясни началникът на отделението по Реанимация  д-р Сибила Маринова.

Тя допълни, че въпросният медикамент, за който някои медици твърдят, че е в трета експериментална фаза, е бил купен на 23 март с фактура за болничната аптека за лечението на първия пациент заразен с коронавирус д-р Виктор Точков. Състоянието му обаче се подобрило и не се наложило да му бъде прилаган. Така лекарството било в наличност и с него бил лекуван Христо.

„Бащата на Христо-адвокат Иван Денев непрекъснато ми се обаждаше по телефона в работно и в извънработно време. Идваше и на място в болницата. По негово настояване проведох разговори с консултанти от София и Плевен. Специално за настаняването на Христо в ОАРИЛ направихме реорганизация на отделението и освободихме едното крило за него. През цялото време той беше адекватен, освен в последния ден на живота си. Тогава съобщих на баща му, че синът му е в изключително тежко състояние и има опасност да умре. Казах му го директно, без увъртания“, подчерта д-р Маринова.

Според началника на Инфекциозното отделение д-р Константин Рашков няма медикаменти, които да изискват изричното съгласие на пациента за прилагането им. 

„Влезе ли човек в болницата, ние сме длъжни да приложим нужното лечение и носим отговорност за това“, категоричен е д-р Рашков.

Д-р Филев пък разказа, че след смъртта на младежа, бащата Иван Денев му се обадил по телефона и изрично помолил да не се прави аутопсия на сина му. 

„Има разпечатки на телефонните разговори като доказателство. От съпричастност към родителската болка, се съобразих с желанието му и дори в нарушение на правилата разпоредих момчето да бъде облечено в костюм и дори допуснах близките с нужните защитни облекла в Патологията, за да се сбогуват с детето си.  След това обаче ни засипаха с обвинения, че е погребан гол, а тялото му е нарязано, а органите взети за донорство. Не стига това, но продължават заплахите срещу мен и колегите в социалните мрежи. В тях дори се казва „да бъда в хладилника на моргата с нарязан череп“, сподели д-р Стефан Филев. 

Той допълни, че обмисля да си търси правата по съдебен път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони