Проверяваме акциите си през банкомат

Хората да могат да проверят какви акции притежават чрез банкомат и банкова карта. А за възрастните хора в малки населени места – да има персонални уведомления за притежаваните от тях акции при получаване на пенсии в пощите, със сметки за комунални услуги и др. Това са част от предложенията на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) по повод предложената от Министерството на финансите Концепцията за личните сметки, водени от “Централен депозитар” в т. нар. “Регистър А”.

Целта е раздвижване на “спящите” акции от масовата приватизация, от които собствениците им не са се интересували 15 години - прехвърлянето им в общ фонд, който да бъде управляват от професионален фонд мениджър.

Идеята е срещу акциите си хората да получат дялове от този фонд. БАЛИП се обяви против идеята 5 г. след създаване на фонда да бъдат продадени дяловете на хората, които отново не направят нищо за управление на собствеността си, а парите да влязат в Сребърния фонд за изплащане на пенсии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес