Проверяваме онлайн винетката, ако сменим номерата

Внимавайте, когато вписвате данните на автомобила при покупка на е-винетка, съветват от АПИ.

Собственикът трябва до три работни дни да заяви промяната на табелите в АПИ

Внимавайте с данните при покупка

Валидността на електронна винетка на автомобил, който е със сменен регистрационен номер, може да се провери на сайта на Националното тол управление www.bgtoll.bg.

Това става чрез бутона “Проверка на е-винетка при пререгистрация на автомобил”, след като се въведе новият номер, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Досега служители на Националното тол управление уведомяваха за прехвърлянето и валидността на е-винетката лично - по телефона или чрез електронната поща, собственика или ползвателя на автомобила с променени номера.

Съгласно наредбата за тол системата при смяна на номерата собственикът трябва в срок до три работни дни да заяви промяната в АПИ. Той може да подаде заявлението в централното управление или в областните управления на агенцията, както и онлайн на info@bgtoll.bg.

От началото на 2019 г. постъпилите и обработени заявления за прехвърляне на електронна винетка са близо 29 000, уточняват от АПИ.

Собственикът или ползвателят на автомобила запазва е-винетката с валидността на вече издадената.

От АПИ напомнят, че собственикът носи отговорност дали е въвел коректно данните при покупка на винетката, тъй като системата не позволява да се правят корекции. Ако данните са сгрешени, се счита, че за автомобила не е платена пътна такса.

Вписването на символите от регистрационния номер при купуване на електронна винетка може да бъде и на кирилица, и на латиница. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България