Проверяват находищата на лековито кокиче за детски паралич

Експерти от Екоинспекцията в Шумен провериха състоянието на находищата от лековитото растение блатно кокиче в района на селата Осмар и Кочово. Инспекцията показала, че общото състояние на плантациите е добро. Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие, но е под специален режим на ползване, съгласно заповед на министъра на околната среда и водите. Включен е в Червената книга на България , в категория „застрашен“ и затова е нужна ежегодна оценка на плантациите.

Химико-фармацевтичната промишленост използва блатното кокиче за производство на медикамента "нивалин", който се прилага при лечение на детски паралич, болести на периферната и централна нервна система, неврит, невралгия. Най-високо съдържание на галантамин от 0,1 до 0,5 % има в надземната част на растенията във фазите бутонизация и пълен цъфтеж, обясняват от РИОСВ-Шумен.

За посещенията на всяко едно от находищата в Шуменско е съставен протокол, в който е описана характеристиката на популацията към момента. Въз основа на обработените резултати от извършените проверки на всички находища на блатно кокиче в страната, ще бъде издадена заповед на министъра на околната среда и водите, която забранява или позволява събирането на блатно кокиче във всички находища през 2019 година. Блатното кокиче цъфти през периода април-май. Цветоносите са слабо сплеснати, кухи. Те са по-едри от тези на обикновеното кокиче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България