Разследват внос на 25 контейнера с боклук от Салерно, складирани в пристанище Варна-Запад

Боклукът от Салерно отлежава в пристанище Варна-Запад от 9 октомври. Съдържанието му не отговаря на митническите документи.

Столична фирма не си потърсила товара над 3 месеца, търсят за разпит съдружниците

Досъдебно производство за нарушение при внос на отпадъци образува Варненската районна прокуратура след сигнал от митницата, че в пристанище Варна-Запад над 3 месеца отлежават 25 контейнера с боклук от Италия. Това съобщиха на брифинг и.д. районният прокурор Владислава Панайотова, наблюдаващият прокурор Невена Илиева и шефът на ОДМВР ст. комисар Даниел Пашов.

Партидата пристигнала с кораб от Салерно на 9 октомври 2019 г. и е била в режим на временно складиране, при който получателят трябва да си я прибере в срок от 90 дни, за да не носи наказателна отговорност. Това обаче не се случило и затова на 16 януари от митницата подали сигнал в прокуратурата. На мястото от четвъртък текат огледи с участието на служители на ДАНС, полицията и РИОСВ. Според документите изпращач на контейнерите е италианската фирма "Дентиче Пантелоне" със седалище гр. Авелино, а получател е столичната компания "Блацион".

"Предметът й на дейност според Търговския регистър е съхранение, преработка и търговия с битови отпадъци. Проверяваме дали фирмата има лиценз и дали той се отнася за този вид отпадъци", каза прокурор Илиева. Тя допълни, че още при първия оглед е засечено разминаване между декларираното и реалното съдържание на балите с боклук в контейнерите. В тях трябвало да има пластмаса и каучук, но вътре били намерени и други материали като текстил, стъкло и дърво. "Товарът не е и във вида, изискван по закон - вакуумиран като отпадък за пренос през границата на страната", уточни Илиева. По нейно разпореждане разследващите и РИОСВ извършват цялостна проверка на партидата с отпадъци. Предстои да бъде назначена и експертиза. Не е изключено след нея боклукът да се върне на подателя. Получателите още не са разпитани, в момента полицията ги издирва. Управител на "Блацион" е македонският гражданин Блаже Игнатовски, а като съдружници са вписани двама италианци и столичната фирма "Юпитер Секюрити". До момента няма данни компанията да е влизала в обсега на проверки по внос на отпадъци, но разследването е в много ранен етап, уточни ст. комисар Пашов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България