Проверяват сайт, разкрил кое е момчето от Пловдив

Телефон, таблет и книга, иззети при задържането на момчето от Пловдив. Книгата е от италианката Лорета Наполеони, доктор на икономическите науки и експерт по финансирането на тероризма. Снимка: МВР

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира

При прояви на деца медиите не бива да съобщават техни лични данни

До 5000 лв. глоба за нарушения на закона

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се е самосезирала за разкриването на самоличността на 16-годишния ученик от Пловдив, заподозрян за връзки с „Ислямска държава” и обвинен за подготовка на терористичен акт.

Агенцията ще проверява интернет сайт за нарушение на Закона за закрила на детето. Медията, която нарича себе си информационна агенция, единствена от всички в страната оповести трите имена, местоживеенето, училището, класа, подробности за бащата и професията му, публикува и групова снимка, на която се сочи момчето.

В отворено писмо от ДАЗД (виж пълния текст в електронното издание на „Труд”) напомният, че разпространяването на подобни данни се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение глобата е до 5000 лв., а имуществена санкция до 10 000 лв.

„Случаите на деца, които се отразяват и обсъждат широко от медиите, изискват предприемане на мерки, за да не бъдат въвлечени дейности с негативни последици за тяхното физическо, умствено, нравствено и социално развитие. Това в пълна сила е валидно както за децата, които са жертви на насилие или злоупотреба, но също така и за децата, за които се предполага, че са извършили престъпления”, пишат от агенцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България